ПОЛИТИКА

Радев: България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис ВИДЕО

България е акционер с 20% в терминала за втечнен газ в Александруполис и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е от решаващо значение не само за задълбочаване на стратегическото прартньорство между България и Гърция, а и за гарантирането на икономическата стабилност на Балканите. Това каза президентът Румен Радев на среща с представители на ръководството на компаниите „Gastrade” и „Copelouzos Group“.

„Чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и реална конкуренция.

Това изисква, разбира се, терминалът да бъде свързан с другия стратегически обект между нашите две страни – интерконекторът, която очакваме да заработи от 1 октомври и е още едно доказателство за успешното стратегическо партньорство между Гърция и България“, допълни той.

„За нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможността за втечнен газ за България през Гърция и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Както и за възможностите на включване на България в управлението на порт „Александруполис“. Защото нашите две страни наистина могат да обединят усилията си в този важен регион за постигането на повече стабилност и създаването на повече възможности, посочи още президентът.

Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

В разговора участват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button