ОБЩЕСТВО

Снежна буря отмени спускането в Аспен

снимка: pixabay.com

Снежна буря и силен вятър доведе до анулирането на първото състезание за уикенда от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в Аспен (Колорадо).

Лошата видимост и поривите на вятъра не позволиха състезанието да продължи. 23-а скиори успяха да се спуснат по пистата преди състезанието да бъде отменено.

Според регламента обаче е необходимо 30 алпийци да преминат трасето, за да се зачетат резултатите от състезанието. така тази вечер точки няма да бъдат присъдени, уточниха организаторите, предава Спортал.

Първите седем състезатели се възползваха от значително по-добрите условия. Следващите обаче записаха времена много по-слаби от тях заради по-трудното трасе и силните пориви на вятъра. Лошото време засегна западните щати и може да попречи на провеждането на състезанията в Аспен този уикенд.

Преди състезанието да бъде отменено Адриан Смисет Сейерстед от Норвегия беше лидер в класирането. Той се спусна с първи номер и записа 1:31.24 минути.

Норвежецът обаче не успя да стигне до първи успех в кариерата си и трети подиум, след като надпреварата беше прекратена.

„Надявах се да има още няколко минути, за да направим официално състезание. Беше перфектно каране за мен. Разбира се, имах малко късмет с времето, но карах наистина добре. Малко е разочароващо, но разбирам решението. Не е лесно, когато имаш страхотно състезание и накрая останеш без нищо“, каза Сейерстед.

Световният шампион от 2021 година Винсент Крихмайер (Австрия) все още има шансове да се бори за малкия кристален глобус в спускането, преследвайки лидера Александър Омод Килде (Норвегия). Австриецът направи добро каране и беше втори, когато състезанието беше прекратено. Ветеранът ще трябва да повтори представянето си в събота, за да остане в битката за трофея. Килде обаче може да спечели малката Световна купа в дисциплината при успех утре.

Килде стартира 11-и и заради лошите условия завърши шести. Лидерът в генералното класиране Марко Одермат (Швейцария) беше 14-и, след като също премина трудно през трасето.

Двукратният олимпийски и световен сребърен медалист Травис Ганон, който преди ден обяви, че се оттегля от ските след 17-годишна кариера, не завърши. Той ще има последен шанс във второто спускане в събота.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button