ИКОНОМИКА

Такова чудо с цената на газа в Европа отдавна не е ставало

Газът в Европа продължава да поевтинява за четвърти пореден ден от началото на седмицата и вече се търгува с около 100 евро (или около 30 на сто) под ценовия връх около 342 евро за мегаватчас, достигнат миналия петък (на 26-и август).

Подкрепа за поевтиняването на синьото гориво продължава да оказват добрите нива на запълняемост на газовите хранилища в ЕС въпреки драстично намалените руски доставки, опасенията за въвеждане на таван на цените на газа и намаляващото търсене на синьото гориво. Същевременно има и известно увеличаване днес на газовите потоци от Норвегия, информира БНР.

Към 14.00 часа българско време октомврийските газови фючърси на нидерландския хъб TTF поевтиняват с около 2% към 235 евро за мегаватчас, като по-рано през деня дори беше достигнати двуседмични дъно около 223 евро за MWh – най-ниско ценово ниво от 17-и август насам.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

В същото време продължава нагнетяване на синьо гориво в газовите хранилища в ЕС, като те вече са средно запълнени на 80,43% от техния капацитет към 30-ти август  – при това два месеца предсрочно спрямо целевото ниво от 80% към 1=ви ноември, определена от Европейската комисия.

Въпреки много по-ниските обеми на руски доставки, газовите хранилища в Германия вече са запълнени на 84,03% – по-рано от постигането на тази цел до октомври, а френските газохранилища вече са пълни на 91,68%.

Руският „Газпром“ спря доставките за Европа през „Северен поток 1“ за три дни, но пазарите се притесняват, че това ще се окаже поредното постоянно намаляване на доставките с оглед на вече драстично намалените газови потоци под тръбопровода до едва 20% от капацитета.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button