ОБЩЕСТВО

Washington Times: САЩ се готвят за война с Русия на нов фронт

Пентагонът ще разработи и разположи нови оръжия в космоса за борба с руските и китайските космически сили в бъдеще, пише The Washington Times.

„Пентагонът се нуждае от съвместен военен космически капацитет за защита на Съединените щати, както и за защита на съвместните сили, съюзници и партньори от враждебното използване на космоса от противника“, цитира публикацията доклада на американското военно ведомство, пишат чужди агенции.

Централно място в новата стратегия е отделено и на разширяването на възможностите за електронна борба и защита в киберпространството, се посочва в материала.

Сега американската армия изостава от Москва и Пекин в областта на космическите оръжия, пише WT.

Твърди се, че докато американските въоръжени сили са въоръжени само с електронен заглушител, способен да прекъсне предаването на сигнал между наземни станции и сателити, всичко останало е в процес на разработка и е скрито от обществеността.

Бюджетът на Пентагона за фискалната 2024 година се оценява на 33,3 милиарда долара, което е с 13 процента повече от миналата година, се отбелязва в материала.

По-рано Константин Воронцов, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, заяви, че рисковете от превръщането на космоса в плацдарм за военни действия са „оформени“ – САЩ и техните съюзници предприемат стъпки за поставяне оръжия в космоса и да използват космическото пространство за небойни операции и само за отбранителни цели.

Според Воронцов САЩ не престават да се опитват да позиционират Космоса като нова арена на съперничество и конфликт между държавите, като главни противници са посочени Москва и Пекин. Той добави, че Русия, заедно с други страни, е за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космоса.

Превод
 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button