ИКОНОМИКА

Зелените не могат да спят, руските санкции връщат в Европа най-омразното им нещо

Въглищата отново са ключов източник на енергия за европейските страни, които се стремят за заменят все по-оскъдното количество природен газ, след като Москва непрестанно спира и пуска ключови тръбопроводи, пише money.bg.

Европа е в капана на влошаваща се енергийна криза, на фона на слабия енергиен износ от Русия за континента, за отвърне на санкциите. Така, това което изглеждаше като немислимо, вече е факт – Германия, и други европейски страни се обръщат към въглища, за да осигурят енергия през зимата, пише Business Insider.

Производството на електроенергия, благодарение на въглища, е нараснало с над общо 20% във Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Обединеното кралство от миналата година, показват данните на Rystad Energy.

Европейските страни са увеличили потреблението на въглища тази година.

„Въглищата определено се завръщат, заради рязкото покачване на цените на природния газ. Всичко опира до това да се изкара зимата“, казва Оле Хвалбайе, анализатор в шведската банка SEB, цитиран от Insider.

Покачващи се цени на природния газ

Прекъсванията на потоците на газ от Русия доведе до ръст на европейските цени на природния газ с 300% тази година и до рекордни върхове през август. Това накара енергийните компании в Австрия, Холандия и Италия отново да се погледнат към на въглищата. Германският гигант за комунални услуги Uniper включи централа, работеща с въглища до април 2023 г.

Като се имат предвид настоящите цени, въглищата се очаква да бъдат по-конкурентният вариант за следващите две години и половина, смятат анализатори.

Световните цени на въглищата достигнаха най-високото си ниво от 2008 г. насам, на фона на влошаващата се енергийната криза миналата седмица, а само европейските цени на въглищата са се повишили с около 150% от началото на годината.

Натискът върху управляващите в ЕС е да осигурят енергийни доставки за по-студените месеци. „Задава се много тежка зима напред. последното тримесечие на тази година и първото през следващата бъдат трудни и Европа вероятно ще има нужда от други алтернативи, до които може да се докопа, насочвайки се към тази буря“, коментира анализатор.

Ситуацията се влошава още повече от забраната на ЕС за внос на руски въглища, която влезе в сила през август. Блокът получава почти половината от въглищата си от Русия, като по-голямата част отива в Германия и Холандия, според Commerzbank. Тези страни нямат друга алтернатива, освен да се обърнат към внос от САЩ, Австралия и Южна Африка.

Но намирането на алтернатива може да бъде трудно. Глобалният пазар на въглища в момента е много напрегнат, според Рьонинген.

„Знаем, че е доста бавно да се увеличи производството, особено в страни като Австралия или Индонезия“, каза той.

На този фон екстремните горещини в Европа понижиха нивата във водните резервоари, причинявайки недостиг на водноелектрическа енергия – още един повод за поглед към въглищни централи.

Най-големият доставчик на електроенергия за Европа Норвегия планира да намали този износ, за да позволи на водноелектрическите си резервоари да се напълнят. Седем европейски страни са намалили общото производство във ВЕЦ-овете с над 18% тази година, показват данните на Rystad.

Лятната суша „стопи“ водата в река Рейн до кризисни нива, засягайки ключов маршрут за превоз на въглища в Европа. Правителството на Германия се притеснява, че може да се причини недостиг на въглища тази зима.

Колко ще продължи?

Според експерти има голяма вероятност цените на въглищата да останат високи. Според други обаче ЕС ще ускори развитието на възобновяемата енергия и това ще доведе до спад на използването въглищата в Европа най-късно до 2024 г.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button