ОБЩЕСТВО

Бомба! Денков казал „да“ срещу частичен Шенген, условието ще ви шокира!

България се е съгласила на всички условия на Виена, за да вдигне тя ветото за Шенген по въздух и вода, и това ще стане факт до края на деня, твърди Епицентър.бг, като се позовава на дипломатически източници.

България ще приеме бежанци, предимно от Сирия и Афганистан, срещу частичен Шенген – това е записано в Декларация, която до края на деня ще бъде официално оповестена, твърди изданието.

Става въпрос за мигрантите, които са били регистрирани в България и Румъния и след това са подали молба за убежище в Австрия, които трябва се върнат в двете страни.

Според австрийското министерство на вътрешните работи тази година това се отнася за 2000 души, които трябва да се върнат в Румъния, и за 6000 души, които трябва да се върнат в България.

В Декларацията няма договорена дата за сухопътен Шенген, изрично подчертали източниците. Не се и водят преговори за хоризонт, към който да се стремим за пълноправно членство в свободното шенгенско пространство.

Декларацията е европейският правен документ, който отчита интересите на трите държави – България, Румъния и Австрия.

Още вчера австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер обяви категоричната позиция на Виена – България и Румъния трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия – позиция, която тази нощ окончателно е била приета от правителствата в София и Букурещ.

В Декларацията, според информация на изданието, се казва, че върху основата на политическия компромис за влизане във „въздушния Шенген“ Европейската комисия и Европейското председателство ще създадат правна рамка за разширяването на въздушното шенгенско пространство, както и че ще увеличат финансовите средства от ЕК за стабилна защита на външните граници.

Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени.

Австрия изисква разширяване на мисията на Фронтекс и засилен граничен контрол между България и Румъния.

Разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България.

Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген.

Според Дъблинския регламент, бежанците са ангажимент на първата страна на ЕС, чиято граница с пресекли – в нея те трябва да бъдат регистрирани и да им бъде разгледано заявлението за предоставяне на убежище.

Става въпрос за връщането на 6000 афганистанци, за които ще сме задължени да построим още бежански лагери, които да могат да поемат огромния наплив на бежанци, които до момента ползваха страната ни предимно транзитно.

От публикация на Der Standard от началото на месеца  беше ясно, че Виена няма да отстъпи за никакъв Шенген, ако мигрантите, които са били регистрирани в България и Румъния и след това подали молба за убежище в Австрия, не се върнат в двете страни.

Според австрийското министерство на вътрешните работи тази година това се отнася за 2000 души, които трябва да се върнат в Румъния, и за 6000 души, които трябва да се върнат в България.

След обявяването на условията на Австрия преди няколко седмици, министър-председателят Николай Денков заяви, че няма да се съгласим на връщането на афганистанци и сирийци обратно тук, но от информацията, с която изданието разполага – Денков е отстъпил.

ПРОЧЕТИ

Back to top button