ПОЛИТИКА

Елена Йончева получи голямата награда на международния форум Women Leaders Awards 2024

Евродепутатът Елена Йончева получи голямата награда на международния форум Women Leaders Awards 2024. Тя беше отличена заради работата си в Европейския парламент в последните пет години.

Форумът е вдъхновен от основните ценности на Европейския съюз за равенство и борба с дискриминацията. Целта му е да представи добрите примери в женското лидерство и предприемачество.

„За първи път получавам награда за това, че съм дама, жена, която се бори в една сфера, която предимно е заета от мъже и те много ревностно пазят това поле на изява. Винаги съм смятала, че няма значение дали си мъж или жена, когато си отдаден на това, което правиш. Дали сме по-добри от мъжете? Ние сме по-различни и в това е нашата сила, нашият чар. И ние трябва да го използваме. Ние изслушваме по-добре, с по-голяма лекота можем да разберем другия. Изследване от 2017 г. на университета Бъркли в Калифорния показва, че в групите, в които има жени по-лесно се провеждат преговори. Именно, защото жената е по-търпелива, повече изслушва, знае къде е границата на компромиса. В екипите, в които трябва да се реши сериозен проблем, е в полза на каузата да се включват жени“, каза Елена Йончева при получаването на наградата.

Тя сподели, че в началото като евродепутат й е било трудно – в Европейския парламент има над 700 представители от различни политически групи. „Представляваме около 500 млн. души от държави от Атлантика до Черно море, и от Балтийско до Средиземно море. Това, което правим е да водим преговори. Фактът, че в Европейския парламент все пак има достатъчно жени и то на ръководни позиции, ми се струва, че ни помага да вървим напред. Преговорите, които водих в последните години – за новата политика за миграцията, за свободата на медиите, за защита на журналистите, за върховенството на правото показват, че е възможно да се защити едновременно европейският интерес в цялост, и интереса на България.“, каза още тя. „Всички вие сте вдъхновение за тези, с които общувате, за тези, които ви обичат“, обърна се Елена Йончева към останалите дами в залата.  

Жените са значително по-слабо представени на позиции на всички нива в националната политика, показват данни на ЕС. Средно за Съюза жените са само 33% от членовете на националните парламенти, 33% от министрите в правителствата на държавите членки, а едва пет държави членки имат жена за министър председател.

Анализ на Европейската комисия от 2021 г. сочи, че разликата в заплащането между мъжете и жените в ЕС е 12,7%. Това означава, че заплащането на жените е близо 13% по-малко от това на мъжете. Друг важен показател е нивото на заетостта, като разликата е 10,7% – 69,3% от жените в ЕС са заети спрямо 80% от мъжете.

Разликите се дължат най-вече на това, че по-голяма част от жените са в нископлатени сектори като здравеопазване и образование. На ръководните позиции в частните компании са предимно мъже – едва 10% от изпълнителните директори на влиятелните компании са жени. 

Данните са изненадващи на фона на факта, че жените като правило са по-добре квалифицирани от мъжете – повече жени отколкото мъже завършват висше образование в ЕС. Въпреки това, поради задълженията за полагане на грижи, много жени не се чувстват толкова свободни в избора си на работа или не получават същите възможности за работа като мъжете. По същата причина жените са по-склонни от мъжете да работят на непълно работно време.

„Тук в Европа, ние смятаме, че сме напред, но има още много какво да се желае, за да бъде използван огромният потенциал на дамите. И тук има стереотипи, които продължават да съществуват. Вашият пример е за това колко убедително може да се използва потенциалът на жените, за да стане обществото по-добро, по-справедливо“, обърна се към жените лидери зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Тя каза, че стратегията на ЕС за равенство на половете 2020-2025 г. фокусира вниманието си в борба със стереотипите за жените в различни области в обществения живот – при избора на професия и кариера, за участието в процеса на вземане на решения. „Целта на това законодателство на ЕС е да има повече прозрачност в избора на членове на управителните съвети на компании, в прилагането на ясни критерии за назначаване на отговорни позиции, така че те да бъдат достъпни за жените. Да може дамите не просто да се доказват като компетентни специалисти, но и да се доказват като отговорни управленци. Не само в бизнеса, но и в сфери като образованието, науката, дипломацията и др.“, заяви Елена Шекерлетова. 

„Вие представлявате такива успешни дами. Давате ни повод още веднъж да се убедим колко силен лидер може да е жената. Но и насърчавате младите хора, младите дами и момичетата да мечтаят смело, да бъдат амбициозни в своите планове и да разширяват териториите, в които дамите са също толкова убедителни, отговорни, мотивиращи, колкото и господата.“, каза тя.

На церемонията бяха наградени успешни жени лидери в различни сфери – образование, бизнес, култура, наука, здравеопазване, граждански активисти. Събитието беше организирано от платформата за сътрудничество Global Leaders и се проведе под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

ПРОЧЕТИ

Back to top button