ЛАЙФСТАЙЛ

Златимир Йочев изсумтя в ефира на bTV за коварната болест на крал Чарлз

Новината за раковото заболяване, от което страда британския крал Чарлз III, обиколи света много бързо и отекна в коментари и разяснения и в българските медии. Златимир Йочев и Мария Цънцарова поканиха за такива в сутрешния блок на bTV историкът и бивш министър на културата Петър Стоянович.

Той пък веднага зае обичайната си традиция на експерт по аристократичните въпроси и упражни отново иронията си върху българите, които според него нищо не разбират от това. Стоянович побърза да каже, че във Великобритания не се гледа на заболяването на краля така, както е в България.

„У нас дори споменаването на такава диагноза прави човека пътник и ние сме готови да оплачем още приживе“, коментира бившият министър, който минава да експерт по народопсихологията ни. Той допълни, че изпреварващото официално съобщение за рака на британския монарх и започналото лечение е с цел да се избегне „пожълтяването“ на новината, пише vihrogon.bg. 

Историк порица българите, че не разбират от „кралски работи“

Стоянович обясни също, че по принцип монарсите имат задължение да дават информация на поданиците си за своето състояние, като например кога ходят на лов и кога се връщат.

След поредния намек, как ние българите не ги разбираме тези неща, и Злати Йочев, и Мария Цънцарова станаха доста провокативни към събеседника си. Водещият например го попита дали може в крайна сметка кралица Камила да наследи съпруга си. Колежката му пък поиска да знае какво толкова работи един крал, че хората се притесняват кой ще поеме задълженията му.

Петър Стоянович усети леката враждебност и обясни, че и кралското семейство, и държавата, са напълно наясно какви ще са действията им при всяко развитие на заболяването на Чарлз III.

„Не пречи и ние да се помолим за него“, завърши историкът.

„Ъ… Така да бъде“, отвърна Златимир Йочев. Тонът му беше напълно еднозначен, че не само няма да препоръча на зрителите си да го направят, нито пък сам би споменал британския монах в молитва.

ПРОЧЕТИ

Back to top button