КРИМИНАЛНИ

Злото победи? Заковаха вратата на параклиса “Свети Дух“ СНИМКИ

Многократно обират параклиса „Свети Дух“ в Минерални бани, Плевенско. Последния вандализъм е закованата врата на храма.

От шест години за параклиса се грижи 72-годишният Пенчо Пенев. Всяка сутрин мирянинът идва, почиства го и вечер го затваря.

През деня храмът е отворен, за да може посетителите да влязат и да си запалят свещичка за здраве.

„Последната година е кошмарна, многократно са го разбивали, за да вземат от касичката 10-15 лева“, се оплаква Пенчо. „Ходил съм в полицията, споделил съм в общината за набезите, но няма резултат“, допълва той.

През януари наглите вандали са блокирали бравата и параклисът останал затворен един месец. Отново стопанинът Пенчо, както го наричат в курортното селище, намира дърводелец и оправя бравата, за да може туристи да го посещават.

В почивните дни за националния празник 3-ти март храмът е бил посетен от доста хора и в касата се събрали 90 лева. Още в първия работен ден обаче богохулници отново посягат на свещеното място. Този път забиват пирон в бравата и начукват още четири пирона във вратата, за да не може да се влезе.

„Искам помощ. Правя го за нашата духовност, всеки да може да запали свещичка и да търси утеха“, казва с огорчение Пенчо Пенев. „Аз се чувствам безсилен в тази борба. Хора, грях е да пипате на свещено място“, не крие възмущението си той. Мирянинът няма да се откаже от благородното дело. Ще ремонтира вратата на параклиса и ще продължи да идва, за да го отваря, въпреки че се чувства обезверен. Вчера е подал и жалба в полицията за извършеното поредно посегателство над божия храм.

„Искрено се надявам доброто да победи“, казва той пред „Булфото“.

(Снимки: „Булфото“)

Първият камък в основите на бъдещия параклис „Свети дух“ бе положен през 2011 година от Пловдивския митрополит Николай. Седем години по-късно той е осветен от отец Златко. Построен е изцяло с дарения, а един от основните дарители е Тодор Бояджиев. От тогава до сега на доброволни начела за параклиса основни грижи полага Пенчо Пенев.

ПРОЧЕТИ

Back to top button