ОБЩЕСТВО

Ники Василковски: В сряда става страшно

Редактор: Александър Дечев

Кадър: „Нова телевизия“

Синоптикът на „Нова телевизия“ Николай Василковски даде по традиция в понеделник двуседмичната си прогноза за времето. Той предупреди за рязко понижаване на температурите и идващи дъжд, гръмотевици, градушки и дори сняг.

„Чакат  ни катаклизми категорично. Очакват се поредица от циклони.

Най-страшният период е сега в сряда, когато ще има доста засилена гръмотевична активност, най-вече в Дунавската равнина. Там са възможни различни шквалови явления, силни пориви на вятъра, гръмотевична активност, мощна при това. Със сигурност ще паднат градушки някъде из Северна България. И значителни количества дъжд – 60-70 литра на квадратен метър на места, които могат да паднат за доста кратко време. Иначе по отношение на температурите вече стана ясно, че ще паднат доста. В петък, събота и неделя ще бъде най-хладният период. Рано сутрин температурите в котловините на запад ще доближат вероятно нулата с възможност някъде да се образуват и слани. Дори и в Софийското поле температурата ще падне до 1-2 градуса, говорим за петък и събота сутринта в ранните часове. Нормални са температурите, които се очакват за пролетния сезон. Но е ненормално падането от 30 градуса днес до 10 в събота, които се очакват в София. Много дъжд ще се излее от 17 до 23 април, има и потенциал за наводнения. В сряда е особено опасен период, тъй като тогава преминава студения период, и има този сблъсък на топли и студени въздушни маси, които пораждат мощната гръмотевична активност. Последователно над цялата стана, но все пак за сряда конкретно, по-страшни явления се очертават в Северна България, тъй като там се очаква по-голяма гръмотевична активност. Най-вече в Централна Северна и Североизточна България“, каза той.

„От 19 до 23 април ще падне сняг в планините и дори на доста ниска надморска височина, говоря за 1100-120 метра. В по-ниския планински пояс този снеговалеж ще е символичен, докато високо в планината ще си натрупа до 10-15 сантиметра. От 24 -25 май плавно ще се вдигат температурите. До края на април и в първите дни на май ще останат по-нормални и поносими температури. Във вторник и сряда се очаква доста интензивен сахарски прах, но за кратко“, добави Василковски.

ПРОЧЕТИ

Back to top button