ОБЩЕСТВО

Нови масови протести в Белград

Снимка Pixabay

Коалицията на „Сърбия срещу насилието“ (СПН) организира протест пред Конституционния съд на Сърбия с искане тази институция да анулира градските и републиканските избори поради многобройни нарушения. Организаторите обявиха, че колоната ще продължи към сградата на Сръбското радио и телевизия.

Пред сградата на „Сърбия срещу насилието“ към присъстващите се обърна Йелена Йеринич, депутат от Зеления ляв фронт, и Владица Илич, член на Градската избирателна комисия в разширения състав на коалицията СПН, пише БГНЕС.

„В Конституционния съд вече са внесени близо двадесет становища, включително искания за анулиране на изборите“, заяви тя и добави, че Конституционният съд не е коментирал нито едно от тези становища.

„Има доказателства, които са внесли в Конституционния съд, че тези избори са били нередовни.“

„Решенията на Конституционния съд според нашите искания ще бъдат записани в историята или като светъл лъч, или като срамен пример за половинчатост“, каза Йеринич.

През деня представителите на тази коалиция внесоха искане за касиране на републиканските избори, след като миналата седмица внесоха идентично искане за касиране на градските избори.
Искането до Конституционния съд е последният опит на опозицията да отмени институционално проведените наскоро избори, които според многобройни местни и чуждестранни наблюдатели са били изпълнени с незаконни действия.

Протестът ще завърши пред сградата на RTS, тъй като според организаторите обществената служба не отразява адекватно кризата след изборите в страната.

Няколко хиляди души демонстрираха пред Избирателната комисия почти всеки ден между 18 и 30 декември с искане изборите да бъдат анулирани. Международните наблюдатели, включително тези от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и ЕС, също съобщиха за нередности по време на вота, включително купуване на гласове и подмяна на бюлетини. Наред с други предполагаеми нередности се твърди, че на етнически сръбски гласоподаватели от съседна Босна е било позволено и те са били превозвани с автобуси, за да гласуват незаконно в столицата Белград.

ПРОЧЕТИ

Back to top button