ПОЛИТИКА

ПП иска близък до Христо Иванов съдия за главен прокурор

Името на съдия Йонко Грозев като бъдещ главен прокурор било сложено на масата от ПП-ДБ в настойчивите им опити  за овладяване на прокуратурата, пише Епицентър. бг.

Грозев е българският съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, чийто деветгодишният мандат изтича на 12 април 2024 г. 

Грозев бе изпратен през 2015 г. за наш представител в ЕСПЧ от настоящия съпредседател на ДБ Христо Иванов, когато, макар и за кратко, беше министър на правосъдието във второто правителство на Борисов.

 

Йонко Грозев, който след месец ще е безработен, е второто име от приближения на Христо Иванов кръг от юристи, което излиза напред, с цел да бъде поставено на върха на българската прокуратура.  

Преди седмица в парламента гръмна скандал, който освети адвокат Андрей Янкулов, промотиран лично от съпредседателя на ДБ  Христо Иванов пред Делян Пеевски за Обвинител номер 1.

„Делкането, което той (Христо Иванов) ми предложи в моя кабинет – да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран ортакът му Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам.-главен прокурор – Сава Петров, лично стоя зад думите си“, разкри председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в парламента.

Грубата игра на Христо Иванов с името на Янкулов фактически го елиминирало от потенциалните кандидати за наследници на Сарафов. Янкулов бе зам.-министър на правосъдието през периода 2014 г. – 2016 г., бил е и зам.-министър на вътрешните работи (2014 г.), през 2019 година напусна Софийската градска прокуратура, заради несъгласие със случващото се в нея.

Затова от няколко дни ПП-ДБ „опипват почвата“ с Йонко Грозев, казват нашите източници. „Разчитаме на кандидати, които биха убедили мнозинството да бъдат избрани по правилата за прозрачност“, заявяват от лагера на „Промяната“, които са сложили изборът на главен прокурор извън скоби в преговорите с ГЕРБ за ново правителство.

Йонко Грозев обаче е част от един от най-големите скандали в ЕСПЧ за конфликт на интереси. Грозев завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1991 г., а през 1994 г. защитава магистърска степен по право в Харвардския университет, САЩ.

Още през 1992 г. е сред учредителите на Българския хелзинкски комитет (БХК), чиято правна програма оглавява от 1995 до 2005 г. Като правозащитен адвокат Грозев спечели емблематичното дело „Колеви срещу България“.

През 2020 година като съдия Съда в Страсбург Йонко Грозев бе уличен от френския „Европейски център за право и правосъдие“ в тежки зависимости с неправителствени организации, свързани или гравитиращи около американския мизантроп Джордж Сорос, като Фондация „Отворено общество“ и различни клонове на Хелзинския комитет.

Тогава 9500 европейци поискаха отзоваване на съдия Йонко Грозев и останалите му колеги от ЕСПЧ  заради конфликт на интереси.

Шестмесечното разследване установило, че най-малко 22 от 100 съдии, които са работили в периода 2009-2019 г. в ЕСПЧ, са били бивши служители на мрежата от НПО-та, финансирани от фондации на Сорос.

В същото време 18 от тези магистрати, сред които и двамата български представители в този период – Здравка Калайджиева и Йонко Грозев, са разглеждали и са били част от съдебните състави по дела, инициирани или по които страна са били клонове на Хелзинския комитет, „Отворено общество“ и други НПО-та.

Тогава в българските медии бяха припомнени факти, според които цялата процедура по избирането и изпращането на Йонко Грозев, проведена в края на 2014 г. и началото на 2015 г., е била предопределена и  осъществена в конфликт на интереси. И това е било дирижирано от Христо Иванов.

Тогавашният български съдия в Страсбург Здравка Калайджиева е била принудена да подаде оставка преждевременно, за да освободи място за Йонко Грозев, който е бил негласният фаворит на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов, който при определянето на Националната комисия по избор на български съдия в ЕСПЧ, включил в състава й и Красимир Кънев, председател на Българския хелзински комитет.

Това е явният сблъсък на интереси, защото Красимир Кънев и Йонко Грозев са съоснователи на финансираното от Фондация „Отворено общество“ НПО през 1993 г.

Сега същият Христо Иванов и кръгът около „Отворено общество“ е  харесал същия Йонко Грозев за главен прокурор. 

За председател на ВАС пък е сочена съдия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет, казаха източници от политическите среди.

Фиксацията на Христо Иванов в овладяване на съдебната система е отдавна, но в последните месеци устремът му бил неудържим.

Той дори споделял, че след като овладеде прокуратурата, ще започне арести не само на политически противници, но и на съмишленици, с които в момента е в коалиция, разказаха потресени от болните му амбиции депутати.

„Шантажира, рекетира, използва дори името на американското посолство“, за да прокарва личните си интереси, коментираха политици последните действия на Христо Иванов.

ПРОЧЕТИ

Back to top button