ПОЛИТИКА

Проф. Маринов издаде цялата истина за партиите на Радев, Стефан Янев и ПП СНИМКИ

Процеси на самоорганизация вървят по много линии, а що се отнася до тази група от хора, които бяха в основата на усилията за подписката. Ние не сме регистрирали още такова сдружение, въобще не е задължително, че то ще се нарича  „Трети март“, то може да се нарича по друг начин. Това каза политологът проф. Александър Маринов.

Проф. Александър Маринов

„Все още обсъждаме, обмисляме, имаме неща, които трябва да уточним от гледна точка на по-нататъшните насоки на работа и т.н. Така че казвам всичко това нещо не заради значението на детайлите, а защото е ясно, че в българското общество по много възможни линии и различни действащи лица тече един процес на самоорганизация, който в края на краищата неизбежно ще стигне до политическата сфера, просто сегашната българска партийнополитическа система със своите основни субекти очевидно не удовлетворява огромното мнозинство от хората“, коментира Маринов, цитиран от Фокус.

Той уточни, че партията на Стефан Янев не е била правена по поръчка на президента Румен Радев, а държавният глава е бил единствено уведомен за решението на бившия служебен премиер.

Това е истината. Стефан Янев реши в един момент да поеме своя път. Така че това не е никакъв опит на президента да направи партия“, заяви полиологът.

Румен Радев и Стефан Янев, Снимка: Булфото

Относно „Продължаваме промяната“ (ПП) той каза, че решението за влизането им в политиката също е било тяхно лично, а не продиктувано от Румен Радев.

Румен Радев и Кирил Петков, Снимка: Георги КОЛЕВ,

На въпрос какво предстои, след като „Трети март“ е регистрирана като запазена марка, Александър Маринов отговори така:

„Какво ще правят хората, които са регистрирали това сдружение или движение, трябва да питате тях. Аз не съм участвал в тази регистрация, не мога да ви кажа какво ще правят…

Огласиха името на партията на президента Радев, патриотично е!

Става дума за гражданско сдружение, ние нямаме намерение да създаваме партия, която трябва да се създаде, че да участва в някакви избори след три или шест месеца. Тук е въпросът да се акумулира и да се насочи една обществена енергия за промяна“.

По думите му кога ще стане и как ще стане това не може да каже. „Тъй като това не е мое еднолично търговско дружество – аз съм един от тези хора, участвам в тези дискусии, питат ме, казвам си мнението, други хора имат други мнения.

И така, ще видим как ще се случи. Т.е. аз нищо повече не мога да ви кажа освен това, което знам и това, което самият лично аз бих могъл и бих искал да направя“, заключи Александър Маринов.

ПРОЧЕТИ

Back to top button