ЛАЙФСТАЙЛ

“Ритон“ готвят грандиозна изненада, издадоха, че… ВИДЕО

Със сигурност не сте получавали покана досега за такъв грандиозен рожден ден! Имаме предвид този, който нежната половинка от дует „Ритон“ Катя, се готви да посрещне след по-малко от месец – на 18 март от 20:00 ч. в зала 1 на НДК. На тази дата най-успешният роден дует ще предизвика музикална и емоционална експлозия с концерта си „Елате ни на гости – на рожден ден“, а потвърждението идва от самите тях.

„Това ще е първият ми рожден ден, отпразнуван на сцената и се надявам да е заедно с 4000 души!“, това си пожелава Катя, известна с непредсказуемостта си по отношение на тоалети и сценично присъствие.

И този път сме сигурни, че със Здравко ще са повече от атрактивни, същевременно и елегантни, както през годините досега.

Двамата са едни от първите, които се престрашават да направят концерт в зала 1 на НДК преди години, а подробностите дават лично Катя и Здравко в скорошно тв гостуване.

„Един единствен път празнувах така – на 20-ия си рожден ден. Тогава със Здравко участвахме в една международна програма в бившия Съветски съюз, казваше се „Мелодия друзей“. Падна се така, че бяхме в Санкт Петербург точно на рождения ми ден, но бяхме огромна група – 20-30 човека от различни държави, отделно около 76 души оркестър.

А ресторантите бяха, както в България – работеха до 22:30 ч., тоест, няма как да поканя всички на ресторант. Затова решихме да е в нашия апартамент, който беше точно срещу хотела. В него имахме просторен хол и така седем поредни дни със седем различни групи отбелязахме празника“, върна лентата назад Катя с колоритен спомен, известен на малцина.

Колкото до грандиозния спектакъл, който вече чука на вратата, Катя и Здравко не издадоха всичко замислено, разбира се, но все пак дадоха храна за въображението на феновете си.

„Ще изпеем няколко съвсем нови песни и винаги много се притесняваме да не би да си объркаме текстовете. В момента се подготвят мултимедиите, програмира се осветлението, цялостната сценография, предстоят ни и няколко общи репетиции с бенда“, сподели пред bTV Катя.

„Ние нямаме нужда от толкова много репетиции, защото в момента, в който приключва едното турне, започва другото, Катя. Този път обаче ще имаме и двама музиканти, защото последните няколко концерта ги правихме само вокалната ни група, а сега ще имаме и духова секция“, загатна още мъничко Катя.

„Освен това работим с този бенд вече 13 години. Между другото, ние бяхме едни от първите, които се престрашиха да направят концерт в зала 1 на НДК. Първият ни концерт там беше на 29 октомври 1998 г.“, припомни и Здравко. 

„Всъщност Данчето Христова направи предишната година концерт в НДК, тя беше първата, която се престраши. И следващата година се престрашихме и ние. И така тръгна.“

„Тогава беше един такъв период, в който се зароди меценатството. Говоря за годините между 90-та и 93-4-та година, който беше един много преходен период за културата – и не само в областга на поп и рок културата, а за цялата култура на България. И изведнъж започнаха да се правят концерти, да се издават албуми, започнаха и турнета.

Всичко живна, възроди се, като една пролет за културата. Днес вече меценатството не е така масово, както беше в онова време. Днес помагат приятели, което също е вид меценатство, но не е, както е било“, припомни си и Здравко.

И една любопитна подробност, която със сигурност ще привлече вниманието на най-верните почитатели на дуета, които помнят уникалните им танцови хореографии преди години. Точно на този техен първи концерт в НДК, Катя и Здравко са досущ като професионални танцьори на сцената, а Здравко на няколко пъти вдига Катя във въздуха. „Виновник“ да се справят толкова успешно тогава с тази нелека задача е София Ангелова – хореограф на националния отбор по акробатика.

„Тя много ни помагаше за хореографиите тогава. Правихме такива уникални поддръжки. Днес вече концертите ни протичат по друг начин. На последните няколко концерта нямахме и балет по простата причина, че смятаме, че ако имаш балет, ти трябва да танцуваш с балета, защото ние да пеем отпред, а те отзад да правят някакви движения – не го намирам за достатъчно добра комбинация“, пояснява ситуацията към днешна дата Катя.

Днес обаче и двамата внасят достатъчно дози колорит на сцената, за да им е нужен балет. Освен това залагат на последен писък технически и светлинни ефекти, които често оставят публиката им без дъх.

А как ще е този път, на 18 март, даже не се наемаме да гадаем, а само сме наясно, че става дума за грандиозен спектакъл.

„Нашите концерта са около 2 часа и половина, което наистина е много, защото един нормален концерт не трябва да надвишава 2 часа – 2 часа и 10 минути. Както и да го смятаме, това прави максимум около 22 песни. Сега сме си приготвили 25 и се чудим коя да падне, защото която и да е, ни се къса сърцето. Освен това ние непрекъснато правим и нови песни, а някои от златните хитове ще изпеем и в изцяло нов аранжимент“, разкрива още звездното семейство.

Наскоро „Ритон“ завършиха и последната от новите си песни – тя се казва „И нощ, и ден“ и е по музика на Илия Ангелов.

„Подготвяме диск – флашка и отделно плоча. Тъй като вече имаме червена, жълта и бяла плоча, единственият цвят, който не сме използвали в Италия, където ги произвеждаме, е електриково зелено. Сега обаче се появи и оранжево и сме в лека дилема“, споделя още с усмивка Катя.

ПРОЧЕТИ

Back to top button