ОБЩЕСТВО

Скръбна вест: Почина отец Боян Саръев

Тази вечер в кърджалийската болница почина отец Боян Саръев, енорийски свещеник на храм „Св. Успение Богоридично“ в квартал „Гледка“, пише 24rodopi.com.

67-годишният духовник беше тежко болен в последните седмици. Първоначално той бил лекуван в столицата, но в последните дни го преместили в интензивното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“.

Саръев имал проблеми с черния дроб, а по-късно се появили и съпътстващи заболявания.

Боян Саръев е роден на 5 май 1956 г. в село Жълти чал, в семейство на мюсюлмани, но приема християнството.

Завършва милиционерското училище в Стрелча, след което работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година завършва и школата на МВР в кв. „Симеоново“ в София. По-късно започва работа в завод „Електрон“. През май 1990 г. е ръкоположен за дякон, а по-късно и за свещеник в Пловдивската епархия. Служи в църквата „Св. Успение Богородично“ в град Кърджали.

През 1990 г. Създава Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“, което си поставя за основна цел да върне в християнската вяра потомците на ислямизираните българи.

Последната си литургия Саръев е отслужил на 3 декември в храм „Св. Успение Богородично“ в Кърджали. 

По непотвърдена информация той е имал проблеми с черния дроб.

Отец Боян Саръев си отива от този свят на същата дата, на която преди 20 години загина племенникът му Николай Саръев. припомня, че младият лейтенант бе една от жертвите, които България даде в атентата срещу база „Индия“ в Кербала. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button