КРИМИНАЛНИ

Страховит инцидент: Мъж атакува ресторант със запалителни бомби ВИДЕО

Видео е запечатало момента, в който 59-годишен мъж хвърля самоделни запалителни бомби в ресторант за бързо хранене в Дъблин.

Уилям Касиди е осъден на седем години затвор заради палежа и три години и половина за нападение, като последните две са условни, след изслушване в наказателния съд в Дъблин, информира Sunday World.

Той се призна за виновен за палеж в Apache Pizza в Дъблин, на 9 юли миналата година, както и за притежаването на две запалителни бомби и причиняването на експлозия.

По време на ужасяващата атака, която е заснета от камерата за видеонаблюдение, персоналът може да бъде видян да работи в ресторанта, когато огнен предмет е хвърлен в кухнята и тя избухва в пламъци.

В друг ракурс на инцидента, Касиди, който е облечен в черно, може да бъде видян да върви по улицата извън помещението точно в полезрението на камера, преди да се появи със запален предмет в ръка.

Докато се подготвя да пусне бомбата в в ресторанта, якето му се запалва. Учудващо, той остава невъзмутим, докато хвърля запалителната бомба в ресторанта. След това спокойно изважда друг предмет от джоба си и използва пламъците, разпространяващи се по дрехите му, за да го запали.

След това той хвърля този предмет в заведението за бързо хранене, преди да атакува жена, която невинно се е натъкнала на сцената.

Той я напада и я събаря на земята, през цялото време с горящо яке, преди и двамата да се измъкнат от полезрението на камерата. Но краката им все още се виждат на заден план, докато се борят.

Касиди признава, че е нападнал, причинявайки вреда на жена пешеходец, както и заплашил да я убие или да й причини сериозни наранявания. Той се признава за виновен за притежание на нож.

Съдия Мартин Нолан казва, че Касиди е бил „опасен човек“ през въпросната нощ и изглежда, че страда от психични проблеми, които са „достигнали точка на пречупване“.

Той казва, че Касиди е бил обсебен от шума, идващ от Apache Pizza.

Съдия Нолан заявява още, че жената е можело да бъде сериозно ранена, но е устояла на опита на Касиди да я намушка с нож, „сякаш животът й зависи от това – което вероятно е било точно така“.

На мястото на инцидента се е появил и случайно преминаващ мъж, който е успял да хване жената и да я измъкне от ръцете на Касиди. Той е заявил, че е видял как жената е в опасност, не е мислил за собствената си безопасност и се е намесил, за да я спаси.

Съдия Нолан казза, че Касиди е бил обсебен от шума, идващ от Apache Pizza, и че неговият палеж е включвал планиране, тъй като той се е снабдил с бензин и е взел нож със себе си.

Съдът пояснява, че къщата на Касиди е задната страна на помещенията на Apache Pizza и че той преди това се е свързал с градския съвет на Дъблин, за да се оплаче от шума.

При ареста си Касиди казва, че „просто иска малко спокойствие и тишина“ и че му е писнало от шума.

Кадри от камери за видеонаблюдение, излъчени в съда, показват, че Касиди се разхожда нагоре-надолу по улицата до ресторанта около 40 минути след полунощ на въпросната дата и поглежда няколко пъти във витрината на Apache Pizza.

В един момент той изважда и хвърля две запалителни бомби, която падат в задната част на ресторанта. Седем души от персонала са били в района, където е паднала бензиновата бомба, но никой не е пострадал и персоналът е успял да потуши огъня.

Жена, която вървяла по пътя, замръзнала, когато видяла Касиди със запаленото си яке да хвърля бензинова бомба в пицарията.

Той я погледнал право в очите и започнал да й крещи: „Ще те хвана, не бягай“, преди да се приближи до нея, размахвайки шест до осем инчов нож над главата си, сякаш искал да я удари.

Жената грабнала ножа с две ръце и последвала борба, докато Касиди повтарял: „Ще те намушкам“.

По-късно жената казва, че за първи път в живота си чувствала, че може да умре и че не може да се измъкне, тъй като е прикована към земята.

Случайният минувач, който се прибирал с велосипед, се намесил и спасил живота й, като използвал велосипеда си, за да създаде пространство между Касиди и жената.

Друг пешеходец хванал ръката на Касиди, за да го накара да пусне ножа и задържал ножа, докато пристигне полицията.

Касиди се извинил чрез своя адвокат на пострадалата жена, персонала и собственика на пицарията, като казал, че не е искал да нарани никого и просто искал „малко спокойствие и тишина“.

Касиди няма предишни присъди.

Адвокатът Пол Мъри, защитаващ Касиди, казва, че инцидентът „не са действия на човек в правилното състояние на ума“.

Касиди преди това е правил опити за самоубийство и апартаментът му е бил почернял от дим от предишни опити за самонараняване. Освен това е получавал психиатрична помощ от 14-годишна възраст.

Превод и редакция

Apache pizza in Drumcondra, Dublin firebombed
byu/Carax77 inireland

ПРОЧЕТИ

Back to top button