СВЯТ

Харесват ли Залужни украинците?

Преобладаващото мнозинство от украинците – 72% – биха реагирали негативно на оставката на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, пише „Украинская правда“, позовавайки се на проучване на Киевския международен институт по социология (КИИС).

Само 2% от анкетираните биха реагирали положително на оставката, 21% „имат неутрално отношение“, а 5% от запитаните нямат мнение по въпроса, пише изданието.

Проучването е проведено от 4 до 10 декември. От него става ясно, че 43% от украинците вярват в разногласията или търкания между Залужни и президента Владимир Зеленски, но само 8% от тях смятат, че ситуацията е сериозна (35% смятат, че тези недоразумения не могат да се считат за сериозен проблем).

По-рано тази седмица КИИС публикува резултатите от проучване, според което Украйна запазва абсолютно доверие в своите въоръжени сили – 96% (също като през декември 2022 г.), а на Залужний се доверяват 88%.

Напрежението между Зеленски и Залужни, което назрява от началото на ноември, беше коментирано преди ден от самия президент на Украйна.

На директния въпрос на журналиста дали се планира да бъде уволнен главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна, Зеленски отговори така: „Защо да развиваме тази тема? Имам работни отношения със Залужни.

Той трябва да отговаря за резултата на бойното поле, като главнокомандващ заедно с генералния щаб. Има много въпроси“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button