ЗДРАВЕ

5 неподозирани ползи от аспержите

Aспержите имат много полезни свойства. Toва разкри Оксана Михалева, ендокринолог, диетолог в SM Clinic в Русия.

Михалева отбеляза, че на първо място аспержите са богати на диетични фибри и протеини. Специалистът разкри ползите от зеленчука и отчете съдържанието на фитонутриенти в него, които могат да бъдат разделени на пет групи.

Първият включва сапонини, които намаляват нивата на общия холестерол, и липиди с ниска плътност. Освен това те имат противотуморно и противогъбично действие.

Витамините от група В (В1, В2, В3, В9 и В12), които се съдържат в зеленчука, подобряват метаболизма, намаляват риска от атеросклероза и други сърдечни заболявания. Фолиевата киселина (витамин В9) е особено важна за клетъчното делене, образуването на ДНК и е полезна по време на бременност. Аспержите също съдържат витамини К и Е.

Зеленчукът е богат и на минерали като селен, калций, мед, цинк, магнезий, манган, калий и фосфор. Тези вещества подобряват здравето на костите, имунната система, кожата, косата и ноктите, сърдечно-съдовата и нервната система. Биофлавоноидите в аспержите понижават нивата на холестерола и имат антиоксидантно, противораково и антидиабетно действие върху тялото.

Диетологът добави, че аспержите съдържат сяросъдържащи съединения метанетиол и метионал, които също имат антиатеросклеротичен и противораков ефект.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button