ЗДРАВЕ

Кръвна проба може да предвиди заболяване на бъбреците при диабетици

Проста кръвна проба може да помогне на лекарите да открият по-рано бъбречно заболяване при пациенти с диабет тип 2.

Изследователи от Sanford Burnham Prebys и Китайския университет в Хонконг са разработили изчислителен подход, за да прогнозират дали човек с диабет тип 2 ще развие бъбречно заболяване.

„Нашият екип демонстрира, че чрез комбинирането на клинични данни с авангардни технологии е възможно да се разработят изчислителни модели, които да помогнат на клиницистите да оптимизират лечението на диабет тип 2, за да предотвратят бъбречно заболяване“, казва един от авторите проф. д-р Кевин Ип.

„Има значителен напредък в разработването на лечения за бъбречно заболяване при хора с диабет. Въпреки това може да бъде трудно да се оцени индивидуалният риск при отделния пациент“, казва друг автор на статията проф. Роналд Ма от Китайския университет в Хонконг.

Новият алгоритъм зависи от измерванията на процес, наречен ДНК метилиране, който възниква, когато се натрупат фини промени в нашата ДНК.

ДНК метилирането може да кодира важна информация кои гени се включват и изключват, и може лесно да се измери чрез кръвни тестове.

„Нашият изчислителен модел може да използва маркери за метилиране от кръвна проба, за да предвиди както текущата бъбречна функция, така и как бъбреците ще функционират години наред в бъдеще, което означава, че може лесно да бъде приложен заедно с настоящите методи за оценка на риска на пациента от бъбречно заболяване“, казва Ип.

Диабетът е водещата причина за бъбречна недостатъчност в световен мащаб. В САЩ 44% от случаите на краен стадий на бъбречно заболяване и диализа се дължат на диабет. В Азия са 50%./Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button