ЗДРАВЕ

Зелените банани са най-полезни за здравето

Оказва се, че различната степен на узряване се отразява различно на нашето здраве. Експерти описват накратко стадиите на узряване на бананите.

• Зелените. В неузрелите се съдържа 20 пъти повече резистентна целулоза, отколкото в зрелите, а при съхранение в хладилника концентрацията й се увеличава с 50%.

Тази форма на целулозата помага за стабилизиране нивото на захар в кръвта и е храна за полезните бактерии в дебелото черво. Това от своя страна помага за изработване на ьхраносмилателните ферменти, които спомагат за усвояването на въглехидратите и витамините от храната. Също така немного узрелите банани помагат при диария и запек.

• Жълтите. В процеса на зреене на бананите се увеличава нивото на витамин С, но при презряване този показател започва да намалява. Жълтите банани се усвояват по-лесно от организма, обаче в тях има малко повече захар, отколкото в недоузрелите. Затова е добре жълтите да се ядат след тренировки, тъй като са отличен източник на енергия.

• Жълтите с кафяви петна. В тези плодове целулозата се превръща в прости захари, които лесно се усвояват и много бързо повишават нивото на глюкоза в кръвта. Затова много зрелите банани не се препоръчват на хора с диабет и на тези, които следват нисковъглехидратна диета.

• Кафявите. Презрелите банани са най-сладки, освен това започват да ферментират – в 1 банан се съдържа до 0,5 г спирт. Затова не следва да се ядат в суров вид, препоръчва да се пекат или замразяват, или да се разбиват в блендер – така може да се получи натурален сладолед.

Какво казват специалистите:

„Недозрелите банани по-дълго време запазват чувството за заситеност, те съдържат по-малко захари и повече целулоза във вид на несмилаемо нишесте и пектин – казва д-р Маргарита Провоторова. – Благодарение на това те могат да се считат за пробиотици, които спомагат нормализацията на полезната микрофлора в червата.“   

Незрелите банани са много по-полезни от зрелите за храносмилателната система, твърди д-р Алена Поташева – гастроентеролог. Те имат повече съединителна тъкан и по-малко захари, предизвикващи подуване, а и съдържат левкоцианидин – съединение, което пази стомашната лигавица и намалява чуството на киселини. Лектините в зелените банани са изследвани в качеството им на препарати за лечение на ХИВ, хепатити и ебола, твърди специалистът. И отбелязва, че със зелени банани успешно са опитвали да лекуват инфекциозна диария при децата. Освен това такива плодове помагат за понижаване нивото на систоличното кръвно налягане и глюкозата в кръвта.   

Яна БОЯДЖИЕВА

ПРОЧЕТИ

Back to top button