ЗДРАВЕ

Веществата в шишарките имат силата да предотвратят дори инсулт

Много българи търсят спасение от горещините не на морето, а в планината, в обятията на свежия покой на иглолистните гори. Това е най-добрият начин за почивка  – иглолистните дървета са особено полезни за подобряване на здравето и за борба с различните заболявания.

• Свободно дишане

Всеки знае колко леко и свободно се диша в иглолистна гора. Атмосферата в тези области е наситена с летливи фитонциди – активни елементи, способни да потискат патогенните вируси.

Точно по тази причина и тубболниците се изграждат в близост до иглолистни дървета – потискат развитието на туберкулозните бацили.

Учените са доказали, че въздухът в иглолистна гора всъщност е стерилен (не повече от 200-300 вредни микроби на кубичен метър). Разходките в иглолистната гора премахват стреса и нервното напрежение, тонизират организма, активират обмяната на газове в белите дробове и като резултат подобряват дишането.

• Лекарство при авитаминоза

В игличките на дърветата се съдържа невероятно количество витамин С – приблизително толкова, колкото в касиса или в жълтия морски зърнастец и 7 пъти повече, отколкото в лимоните.

Рецептата за витаминен „коктейл” от върховете на млади иглолистни клонки е много лесна за приготвяне: залейте с 3 супени лъжици охладена преварена вода 4 супени лъжици пресни иглолистни клонки. Оставете ги да се накисват на тъмно място 3 дни и прецедете. Пийте от настойката по половин чаша всеки ден след хранене. Младите иглолистни клонки съдържат голямо количество каротин (витамин А).

• Шишарки срещу инсулт

Американските учени са доказали, че дъбилните вещества, съдържащи се в най-обикновените борови шишарки, могат да предотвратят инсулт поради способността им да не позволяват на мозъчните клетки да умират.

• Лек срещу вируси

В самата кулминация на епидемията от грип H1N1 през 2009 г. акад. Кисельов, директор на Научноизследователския институт за изучаване на грипния вирус, препоръчва на всички да носят маски, напоени с масло от борови иглички. По думите му, почти всички грипни вируси и вредни бактерии не са в състояние да преодолеят подобно препятствие.

ПРОЧЕТИ

Back to top button