ЗДРАВЕ

6 ползи за здравето от гъбата чага

Чагата се образува в резултат на заразяване на дърветата с паразитната гъба Inonotus obliquus. Чагата най-често се среща по брези, но може да се появи и на други дървета. В народната медицина се срещат различни лекарства от брезова чага. Смята се, че тази гъба помага при някои неразположения и болести.

• Забавя процеса на стареене
Антиоксидантите, съдържащи се в гъбата чага, помагат за предпазване на тялото от вредното въздействие на свободните радикали и оксидативния стрес, които водят до преждевременно стареене. Проучване показва, че екстрактът от чага намалява фрагментацията на ДНК и натрупването на естествени увреждания в клетките с 40%.

• Нормализиране на кръвната захар
Изследвания при животни потвърждават способността на чагата да поддържа нормални нива на кръвната захар. При гризачи, които са получавали екстракт от тази гъба в продължение на три седмици, общият холестерол и липопротеините с ниска плътност, така нареченият лош холестерол, също се нормализират.

• Намаляване на риска от рак
Чагата съдържа тритерпени – естествени вещества, които могат да служат като средство за предотвратяване на рак и повишаване на ефективността на противораковата терапия. Учените са установили това в хода на експерименти, но са необходими допълнителни изследвания за широкото използване на чага за борба с рака.

• Борба с възпалението
Наличието на антиоксиданти осигурява на чага противовъзпалителен ефект. Възпалението е нормален отговор на тялото към много фактори, като токсични ефекти. Тялото освобождава противовъзпалителни средства за борба с негативните въздействия. Въпреки това, когато се натрупат, те провокират различни заболявания. Учените потвърдиха чрез експерименти върху гризачи, че чагата има противовъзпалителен ефект.

• Суперхрана
Гъбите чага съдържат много и различни витамини, минерали и хранителни вещества, включително: витамини от B-комплекс, витамин D, калий, рубидий, цезий, аминокиселини, фибри, мед, селен, цинк, желязо, манган, магнезий и калций.

• Помага на имунната система
Цитокините са химически пратеници на имунната система. Играят жизненоважна роля в стимулирането на белите кръвни клетки, които са първата линия на защита на имунната система срещу редица заболявания.

Някои проучвания върху мишки показват, че чагата може да помогне за регулиране на производството на цитокини – подпомага имунната система, като помага на клетките да комуникират помежду си. Това може да помогне в борбата с инфекциите, от леки настинки до животозастрашаващи заболявания.

Хората, които планират да направят свои собствени добавки от чага или които желаят да я включат в диетата си, трябва да се консултират с лекар, преди да го направят. Правилният дневен прием на чага варира в зависимост от целите на лечението.

ПРОЧЕТИ

Back to top button