ЗДРАВЕ

Koи болести може да излекува кето диетата

Защо Ковид-19 засегна някои хора много по-тежко от други? Няколко са възможните отговори на този въпрос. Кристоф Вилхелм и Кристиан Боде от Университета в Бон смятат, че са намерили един от тях.

Кристиан Боде е лекар в интензивно отделение в университетската болница в Бон и още в началото на пандемията започва да лекува пациенти, чието боледуване от Ковид-19 протича изключително тежко.

Въпреки това той не наблюдава цитокиновата буря, която често се посочва за причина за тежките форми на заболяването – прекомерна реакция на имунната система, която води до множество възпаления в организма.

Трябва да има друго обяснение за тежките, често фатални протичания на болестта.

Затова Боде започва да работи заедно с имунолога Кристоф Вилхелм върху изследване, което сравнява промените в обмяната на веществата на пациенти с Ковид и на такива, болни от грип.

В процеса на работа двамата учени откриват разлика, която изглежда има огромно влияние върху силата на имунната система да се бори с болестта.

Кетоновите тела като източник на енергия

Който е боледувал наистина, познава този симптом – никакъв апетит. В началото това не е проблем, защото човешкото тяло има план. Ако не ядем нищо или ядем много малко и по този начин липсват достатъчно въглехидрати като източник на енергия за организма, метаболизмът се приспособява.

“Възпалителната реакция винаги изразходва много енергия, която трябва да дойде отнякъде”, обяснява Кристоф Вилхелм.

Ето защо при глад тялото започва да изгаря мазнини. По този начин се създават т.нар. кетонови тела, които са толкова богати на енергия, че заместват липсващите въглехидрати. Едно от тези кетонови тела е бета-хидроксибутиратът (ВНВ).

Учените установяват, че болните от грип изграждат голямо количество кетонови тела. При болните от Ковид-19 обаче не се забелязва подобно нещо.

В хода на изследването си учените установяват, че липсващите кетонови тела очевидно имат пряк ефект върху състоянието на имунната система – и по този начин определят колко тежко ще протече боледуването.

Както Т-клетките убийци, така и Т-клетките помощници, два основни компонента на имунната система, показват признаци на изтощение при страдащите от Ковид-19 – очевидно защото липсват кетонови тела като източник на енергия.

Хранителният режим може да се окаже ключов

Вилхелм и Боде все още не могат да отговорят на въпроса защо нивото на кетони не се повишава достатъчно при пациентите с Ковид-19 и по този начин имунната система се парализира. Те обаче имат няколко предположения: възможно е това да е свързано с хранителния статус на засегнатите преди заразяването.

Диетологът Ханс Хаунер, директор на Катедрата по хранителна медицина в Техническия университет в Мюнхен, знае колко голямо е влиянието на храненето върху имунната система и съответно върху протичането на заболявания.

“Храненето играе голяма роля при заболяванията и инфекциите”, казва той. “От големи проучвания, особено от Англия, знаем, че хората с наднормено тегло или затлъстяване винаги прекарват по-зле Ковид-19. Както честотата на усложненията, така и смъртността са значително по-високи.”

Колко полезна е кетогенната диета?

Диетологът намира работата на колегите си от Бон за много вълнуваща, тъй като тя изкарва на преден план една хронично пренебрегвана част от медицината: това, което ядем, и това, което не ядем, може да има много конкретни последици за нашето здраве. Храненето обаче може не само да ни разболее, но и да ни предпази, дори да ни излекува.

Кристоф Вилхелм и Кристиан Боде правят тестове върху мишки. Слабите и изтощени имунни клетки се възстановяват, когато им се доставят достатъчно кетонови тела. Например чрез целенасочена промяна на диетата, която е с много високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.

Известна също като кето диета. Животните, хранени по този начин, са се възстановили от SARS-CoV-2 и смъртността им е намаляла значително в сравнение с контролната група.

Какво включва една здравословна диета?

Въпреки това и тримата експерти съветват да не експериментирате самостоятелно с кетогенна диета. Не е необходимо. “Здравословното хранене на растителна основа с малко месо е и най-добрата защита срещу инфекциозни заболявания”, казва диетологът Хаунер. Зеленчуците съдържат много микронутриенти, от които имунната система се нуждае, за да функционира възможно най-пълноценно.

Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибата, но също и в рапичното и други растителни масла, имат противовъзпалителен ефект. От друга страна, съдържащите се в месото мастни киселини насърчават възпалението.

Разбира се, дори и най-добрата диета не може да предотврати инфекцията, подчертава Хаунер. Въпросът дали човешкият организъм може да се лекува с помощта на кетонови тела в случай на остра инфекция с Ковид-19 така добре, както мишките на учените от Бон, трябва да бъде допълнително проучен.

Лекарят по интензивно лечение Боде и имунологът Вилхелм вече работят по допълнителни проучвания.

ПРОЧЕТИ

Back to top button