ОБЩЕСТВО

NYT: Русия загуби най-голямата танкова битка във войната край Угледар, причината е, че…

Февруарското триседмично нападение на Угледар от нашествениците се превърна в най-голямата танкова битка по време на войната и се превърна в болезнен провал за Русия.

Украинските военни казаха пред The ​​New York Times , че са „проучили пътищата, след което са се скрили и са изчакали“, за да разбият колоните от засади. Именно засадите бяха характерната тактика на Украйна срещу руските бронирани колони от първите дни на войната.

Въоръжените сили на Украйна отработиха колони от бронирани машини на нашествениците не само от комплекси съветски тип, но и с помощта на американски противотанкови системи Javelin и гаубици M777, френски самоходни оръдия Caesar и дори ракетни системи HIMARS, отбелязва вестникът

.

Според командирите на 72-ра бригада битката за Угледар  „е най-голямата танкова битка в тази война“, в която Русия губи най-малко 130 танка и бронетранспортьора.

Ситуацията край Угледар: подробности

Руските военни край Угледар, Донецка област, претърпяха значителни загуби. 

Британското разузнаване публикува сателитна снимка от Угледарско направление, на която се вижда количеството на унищожената руска военна техника, принадлежала на 155-та бригада на морската пехота, считана за елита на руската армия.

Нашествениците губят от 150 до 300 души на ден по време на нападението. ВСУ потвърди това в коментар за Politico. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button