ЗДРАВЕ

Пълен шок! Има правилна поза за пиене на лекарства и тя е….

Когато имате главоболие и посягате към болкоуспокояващо, вероятно не мислите за позицията на тялото си, когато приемате лекарството.

Но ново проучване от университета Джон Хопкинс разкрива, че позата може значително да повлияе на скоростта, с която тялото ни абсорбира лекарството, а неправилната поза може да забави разграждането и усвояването на лекарството с до един час.

Изследователи от този университет изследваха механиката на усвояването на лекарството и естествената анатомия на стомаха и установиха, че приемането на хапчето, докато лежите на дясната си страна, съкращава времето, необходимо за усвояване на лекарството.

По-конкретно, ако изпием една таблетка легнали на дясната си страна, тя достига най-бързо до най-дълбоката част на стомаха, а разграждането ѝ е до 2,3 пъти по-бързо, отколкото при хора, които я приемат в изправено положение или легнали по гръб.

Естествена асиметрия

Повечето таблетки всъщност не започват да действат, докато стомахът не изхвърли съдържанието им в червата. И така, колкото по-близо е хапчето до долната част на стомаха, толкова по-бързо то започва да се „топи“ и толкова по-бързо достига до тънките черва. Ако насочите хапчето към тази част на стомаха, позата е ключова както за гравитацията, така и за естествената асиметрия на стомаха.

„Бяхме много изненадани, че позата има толкова голям ефект върху скоростта на разтваряне на хапчето. Никога не съм се замислял дали го правя правилно или грешно, но сега определено мисля за това всеки път, когато взема хапче“, каза авторът на изследването Раджат Митал, от Джон Хопкинс и експерт по динамика на флуидите.

Тестваха четири позиции

Екип от учени тествал четири позиции. Приемането на хапчета, докато лежите на дясната си страна, беше определено най-доброто, изпращайки хапчетата в най-дълбоката част на стомаха, за да се постигне скорост на разтваряне 2,3 пъти по-бърза, отколкото да седите изправени.

Най-лошото е да лежи на лявата страна. Екипът е много изненадан да установи, че ако на една таблетка са нужни 10 минути, за да се разтвори от дясната ви страна, това може да отнеме 23 минути, за да се разтвори в изправено положение и повече от 100 минути, ако лежите на лявата си страна.

Начинът, по който повечето от нас са свикнали да приемат хапчета – стоенето в изправено може да бъде друг избор, когато приемате лекарства, и ефектът му е същият като при лежане по гръб, но определено избягвайте да лежите на лявата си страна, когато пиете лекарството.

Хората на леглото

„За възрастните хора, които са седнали или приковани към леглото, независимо дали се обръщат наляво или надясно, това откритие може да има огромно въздействие“, каза Митал.

Изследването се основава на модел, който автентично представя реалното функциониране на човешкия стомах, тоест можете да видите какво се случва вътре в стомаха, когато сменят храната или в този случай лекарството. През последните години бяха създадени други модели, които автентично представят функционирането на няколко основни органа, особено на сърцето.

Стомашни проблеми

Изследователският екип установи също, че хапчетата са по-малко ефективни при хора, чиито стомаси не са здрави.

„Дори малка промяна може да доведе до значителни разлики в резултата при приемане на перорално лекарство“, каза водещият автор на изследването Джае Хо „Майк“ Лий, бивш постдокторант в университета Джон Хопкинс.

Ефектът от стомашни заболявания, като гастропареза, причинена от диабет или болест на Паркинсон, върху „храносмилането“ на лекарствата е подобен на ефекта от позата, което подчертава колко важна е позата при приема на хапчета./Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button