ЗДРАВЕ

Препоръки на народната медицина при възпаление на дванадесетопръстника

Приемът на пикантни храни, злоупотребата с алкохол и хранителните отравяния водят до развитието на дуоденит – остро възпаление на дванадесетопръстника. Заболяването може да стане хронично. Симптомите са неразположение, гадене, повръщане, слабост, главоболие, лош вкус в устата, болки под лъжичката.

Билки и билкови смеси

1. Залейте с 1 чаша вряла вода 2 супени лъжици от билката жълт кантарион, похлупете съда с капак и нагрявайте на водна баня 30 минути, оставете да се запари още 15 минути, прецедете. Пийте по 1/3 чаша, 30 минути преди хранене, 3 пъти на ден.

2. Сварете 1 супена лъжица прах от изсушена билка цикория (за предпочитане с цветчетата) в 1 чаша вряла вода. Оставете да се запарва в термос 8-12 часа. Получената настойка разделете на 3-4 дози и приемайте 30 минути преди хранене. Ефективна е тази рецепта и при хранително отравяне.

3. Смесете 3 супени лъжици сок от живовляк и 1 чаена лъжичка мед. Сместа се консумира преди хранене по 1 супена лъжица, 3 пъти на ден.

4. За да неутрализирате отровите, попаднали в стомаха, накиснете във вода листа от ревен и бергения. Оставете да поврат на котлона и ги прилагайте като компрес върху стомаха.

ПРОЧЕТИ

Back to top button