ЗДРАВЕ

Признаци за недостиг на цинк в организма

Цинкът е необходим елемент на всяка клетка на тялото ни и играе ключова роля в клетъчния метаболизъм, функционирането на имунната и храносмилателната системи, в процеса на зарастване на рани и здравето на репродуктивната система.

Но за дефицита от него не се говори толкова много, колкото за този от магнезий или калций. Диагностицирането на липсата на цинк е трудна задача, симптомите са подобни като на дефицит на други важни витамини и минерали за тялото.

Предлагаме ви да разберете защо цинкът е толкова важен за тялото и как да откриете недостатъка му в организма.

Липса на цинк

Цинкът присъства в много хранителни продукти, особено богати на него са стриди, агнешко, риба и домашни птици. Въпреки това недостиг на този микроелемент може изпита всеки, който е на диета. Също така в рисковата зона са тези, които приемат калций не според предписание на лекар, защото намаляват усвояването на цинка.

Също така, лекарите напомнят, че цинков дефицит може да възникне поради причини, като вегетарианството, диабет, рак, проблеми с щитовидната жлеза, прекомерното пиене, злоупотреба с кафе (повече от 3 чаши на ден), увреждане вследствие на изгаряния, отравяне, следоперативен период рехабилитация, хормонални лекарства.

Симптомите на недостиг на цинк варират в зависимост от възрастта. Например, децата могат да получат забавяне на растежа, загуба на апетит и лошо настроение. При възрастните хора липсата на цинк води до проблеми с имунитета и работата на мозъка. След 45 години е много важно да се прави кръвен тест, за да се открие дали има недостиг на този микроелемент.

Учените са установили връзка между липсата на цинк и развитието на простатна аденома при мъжете. Освен това количеството и качеството на сперматозоидите се влошават, производството на тестостерон намалява, което може да доведе до импотентност и безплодие. Когато запасите от цинк са изчерпани, възпалителните ставни заболявания често се появяват в организма. Злокачествените тумори се развиват много по-бързо при недостиг на този микроелемент.

СИМПТОМИ ЗА НЕДОСТИГ НА ЦИНК В ОРГАНИЗМА

Продължително лекуване на малки рани и ожулвания.

Чупливост на ноктите и загуба на коса.

Треперене на ръцете.

Нервност, раздразнителност и умора.

Лоша координация.

Намалено усещане за мирис и вкус.

Чести рани и възпаления в устната кухина.

Влошаване на нощното зрение.

Алергични обриви по ръцете.

Повишаване на апетита и стомашно разстройство./Zdrave.to

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button