ЗДРАВЕ

Проучване установи коя напитка удължава живота

Пиенето на чай е свързано с по-нисък риск от смърт, показва ново проучване. Това е добре дошло изследване за тези, които смятат, че пиенето на чай е едно от ежедневните удоволствия в живота, пише БГНЕС.

Проучването показва, че в сравнение с хората, които не пият чай, при хората, които консумират две или повече чаши всеки ден, рискът от смъртност е с 9-13% по-нисък, твърдят изследователите, за което съобщава „Гардиън“.

Констатациите, публикувани в Annals of Internal Medicine, сочат, че резултатът е един и същ, независимо от това дали човекът добавя мляко или захар към чая си, или каква е предпочитаната от него температура.

Резултатите са еднакви и независимо от генетичните варианти, които влияят върху скоростта, с която хората разграждат кофеина.

Изследователите от Националния институт по здравеопазване на Великобритания са използвали данни от Биобанката на страната, в която 85% от половин милион мъже и жени на възраст от 40 до 69 години са съобщили, че редовно пият чай. От тях 89% твърдят, че пият черен чай. Проучването е проведено с въпросник, на който е отговорено от 2006 до 2010 г. и е проследено в продължение на повече от десет години.

Фернандо Родригес Арталехо, професор по превантивна медицина и обществено здраве в Автономния университет в Мадрид, определи изследването като „значителен напредък в областта“.

Той заяви, че повечето проучвания са проведени в Азия, където зеленият чай е най-разпространен, а малкото извън континента са „малки по обем и с неубедителни резултати“.

Арталехо каза: „Тази статия показва, че редовната консумация на черен чай (най-широко консумираният чай в Европа) е свързана с намаляване на общата смъртност и особено на смъртността от сърдечносъдови заболявания в продължение на 10 години при възрастно население на средна възраст, предимно бяло.“

През ноември в. „Гардиън“ съобщи, че пиенето на кафе или чай може да бъде свързано с по-нисък риск от инсулт и деменция, според най-мащабното подобно проучване. Изследователи от Медицинския университет в Тиендзин, Китай, установиха, че хората, които консумират две до три чаши кафе или три до пет чаши чай дневно, или комбинация от четири до шест чаши от двете напитки, са с най-нисък риск от инсулт или деменция. При тези, които са пиели две до три чаши кафе и две до три чаши чай дневно, рискът от инсулт е бил с 32% по-нисък./Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button