ЗДРАВЕ

Тайната на Е171: Защо е опасен титановият диоксид?

Хранителните добавки са спорна тема: въпреки че производителите гарантират, че са безопасни и не могат да бъдат избегнати, потребителите не им вярват.

Има и случаи, когато считаните преди за безвредни добавки, се оказват опасни. Например, добавката Е171 (титанов диоксид). Използва се от незапомнени времена и се е считала за абсолютно безопасна.

В ръководствата за токсичността й пише: „Поради неразтворимостта си, титановият диоксид почти не се абсорбира и се изхвърля от организма.” И ако се изхвърля напълно, за какви вреди може да говорим?

Тайното става явно

Но през последните години се установи, че титановият диоксид точно обратното, натрупва се в организма под формата на наночастици и причинява значителни вреди.

Титановият диоксид е такова вещество, при производството на което винаги се образува определено количество наночастици. Може да ги откриете в най-масовите продукти – бонбони (особено дражетата), дъвки, млечни продукти, газирани напитки, включително, в сухи смеси за приготвянето им, в майонеза, преработени месни продукти, бързи закуски и всъщност, в много от продуктите с бял цвят. 

Така например, в рибените рулца китайски учени са открили голям брой наночастици. А децата приемат най-много от тези особено опасни частици – под формата на дражета, дъвки и газирани напитки. Италиански учени са доказали чрез изследванията си, че децата получават повече наночастици, отколкото тийнейджърите или възрастните хора.

Освен към продуктите, титановият диоксид се добавя още като избелваща съставка в пастите за зъби, в обвивките на таблетките и капсулите с лекарства, в слънцезащитната козметика и някои хигиенни продукти. Изследванията са установили, че наночастиците на веществото се абсорбират от тялото през кожата, белите дробове и отчасти, чрез храносмилателния тракт.

При експеримент с мишки е доказана потенциалната опасност на наночастиците на титановия диоксид за черния дроб, бъбреците и мозъка, далака, сърцето и белите дробове. При инжектирането на това вещество частиците проникват във всички тези органи, натрупват се в тях и причиняват негативни ефекти, в частност, освобождаване на свободни радикали и развитие на възпаления. Освен това, тинаниевите наночастици разрушават състава на чревната микрофлора.

Пилотно (предварително) проучване върху пациенти, публикувано наскоро, показва възможния повишен риск от диабет тип 2 при системно използване на избелващи пасти за зъби. 

Международната агенция за изследване на рака счита наночастиците на титановия диоксид като потенциални канцерогени за човека, а Националният институт на САЩ за професионална безопасност и здраве (всички те са представителни организации в областта на онкологията) ги класифицира като канцерогени. Официално дори се препоръчва да се избягват слънцезащитни препарати във вид на спрейове с тези наночастици, тъй като могат лесно да бъдат инхалирани случайно и да се абсорбират през белите дробове.

Освен това, титаниевите наночастици разрушават пропускливостта на чревната лигавица, в резултат на което токсичните вещества и патогените могат да навлязат в кръвообращението, за които тя обикновено е непропусклива. По подобен начин при експерименти с животни е установено, че се нарушава така наречената хемато-енцефалична бариера, която предпазва мозъка от проникване на вредни вещества, вируси и други микроорганизми от кръвта. Увеличаването на пропускливостта на тези две бариери е основният механизъм за стареене на организма и централната нервна система.

Над бариерите

Те проникват и през плацентарната бариера между майката и плода, което уврежда бъдещото дете. В експеримент с мишки е показано как наночастиците се натрупват в клетките на чревната лигавица, първо причинявайки възпаление и след това се превръщат в преканцерозни клетки.

Важното тук е, че това може да се случи и когато не се консумират „конски дози”, а са съпоставими с тези, които получаваме с добавката Е171. Учени от Института по биология и биофизика в Томск убедително показват в експеримент с мишки как наночастиците от титанов диоксид навлизат в мозъка и го унищожават.

ПРОЧЕТИ

Back to top button