ЗДРАВЕ

Защо на жените растат косми по лицето

Много жени се борят с твърди единични косми по брадичката си от много години. Сюзън Масик, доктор по медицина, асистент по дерматология, говори за този проблем. 

Според лекарите тялото, включително лицето и шията, е покрито с велус коса, но понякога велусът може да се превърне в груба такава.

Това най-често се дължи на тестостерона.

„Всеки има този хормон в телата си, но някои хора произвеждат повече от него от други и космените фоликули на всеки човек реагират различно на различните нива на хормона. Жените имат предимно велус коса и много малко гъста тъмна коса по лицето“, заяви Синди Васеф, MD, асистент в Центъра по дерматология Rutgers.

В допълнение, някои особености на тялото водят до повече окосмяване по тялото и лицето при жените. Например, хората със синдром на поликистозни яйчници (PCOS), например, имат високи нива на андрогени (група полови хормони, която включва тестостерон), което води до излишно окосмяване по тялото.

„Растежът на косата възниква там, където са концентрирани космените фоликули“, добавя д-р Масик.

Експертите съветват да се отървете от това окосмяване, като просто го изскубнете или като прибягвате до восъчна/лазерна епилация./Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button