ЗДРАВЕ

Вредните ефекти от дългото седене

Продължителното седене, често срещан аспект на съвременния професионален живот, значително увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и ранна смърт.

Неотдавнашно проучване в JAMA Network Open обаче подчертава, че само 15 до 30 минути ежедневни упражнения могат да противодействат на тези рискове. Изследователите наблягат на включването на редовни почивки и допълнителна физическа активност в ежедневието.

Проучването, обхванало 481 688 души в продължение на 13 години, установи, че при тези, които предимно седят на работа, рискът от смъртност е с 16% по-висок, а опасността от сърдечносъдови заболявания – с 34% по-висок.

Обратно, при редуването на седящо и неседящо положение на работното място не се наблюдава повишен риск.

Важно е да се отбележи, че увеличаването на ежедневните физически упражнения с 15 до 30 минути намалява риска от смъртност до нива, сходни с тези, при които рядко седят на работа.

Д-р Кевин Хъфман, който не е свързан с проучването, подчертава връзката между заседналия начин на живот на работното място и здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

Той предлага прости корекции като ставане по време на разговори и кратки разходки на всеки час.

Американското списание за превантивна медицина подкрепя тези предложения, като посочва, че заместването на 30 минути седене с физическа активност може значително да подобри здравето.

ПРОЧЕТИ

Back to top button