ЗДРАВЕ

Доколко магнезий и витамин В6 помагат за овладяване на стреса?

В днешно време всички търсим начини, методи, препарати, алтернативи, за да се справим поне донякъде със стреса, на който сме подложени. За съжаление, продължителният стрес провокира много заболявания.

А хипертонията, исхемичната болест на сърцето, бронхиалната астма, язвата на стомаха съвсем не са пълният списък със заболявания, които неизменно прогресират заради тревожност, депресии, силен шок и прочее.

Нагледахме се и всеки ден сме свидетели на агресивна реклама на какви ли не аптечни средства, в частност популярната напоследък добавка Магнезий витамин В6.

Но може ли да се вярва на производителя?

А трябва ли лекуващият лекар да предписва тази добавка или да си я вземаме самостоятелно? Ето какво казват специалисти. 

Единственият начин да се избавим от стреса е да премахнем причината, която го предизвиква. Витамините и минералите могат само да отстранят до известна степен последствията от стреса. В частност, витамин В6 поддържа функцията на нервната система и я прави по-устойчива, а магнезият активизира действието на този витамин.

Иначе, ако държите да повишите своята устойчивост към стреса и да подобрите настроението си, може да наблегнете на рационалното хранене, тъй като витамин В се съдържа в много продукти. За съжаление обаче повечето хора се хранят еднообразно и нередовно, а някои и с големи самоограничения, които са свойствени на много диети.

Затова те предпочитат да овладяват стреса по-лесно – с помощта на всевъзможни хранителни добавки и витамини.  Някои лекари може би препоръчват определени хранителни добавки, други вероятно си позволяват да ги предписват с оглед здравословното състояние на пациента.

Ако все пак сте решили да разчитате на добавката Магнезий В6, препоръчителната доза е посочена в инструкцията или на опаковката. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button