СВЯТ

Балканският Шенген няма да го бъде, ето защо

Разпокъсано Шенгенско пространство не е решение, Брюксел не би приел тристранен, балкански Шенген. Това каза румънският евродепутат Николае Щефануца.

Румънският евродепутат Николае Щефануца

„Не виждам как подобна мярка, при която шенгенска държава като Гърция има свой „мини Шенген“ с още две държави, които не са част от единното европейско пространство, може да бъде приета от Брюксел. Трудно би било и от практическа гледна точка“, коментира заместник-председателят на групата на Зелените в Европейския парламент, цитиран от БТА.

Според него обаче Букурещ и София могат да постигнат споразумение за облекчаване на трафика по границите на двете страни и да тръгнат заедно да си търсят правата в Брюксел.

„Трябва да имаме повече общи външнополитически проекти. Да се синхронизираме и във външнополитическо отношение. И след като и двете страни влязат в Шенген, бих искал също да видя влак, свързващ Букурещ със София за по-малко от четири часа“, смята румънският евродепутат.

Според него Шенген не съществува наполовина. „Когато си с единия крак в автобуса, ще влезеш и с другия. И Австрия няма да може до безкрай да изтъква аргументи за миграцията. Трябва да продължим натиска“, убеден е той.

ПРОЧЕТИ

Back to top button