СВЯТ

“Без забавяне“: Байдън призова Конгреса да одобри продажбата на F-16 на Турция

Президентът на САЩ Джо Байдън е изпратил писма до лидерите на ключови комисии в Конгреса, в които призовава за бързата продажба на изтребители F-16 на Турция, предаде Reuters, като се позова на свои източници.

В писмото Байдън призова Конгреса да одобри продажбата „без забавяне“, е коментирал американски служител. 

По-рано в сряда, 24 януари, Белият дом изпрати писмо до членовете на Конгреса, призовавайки ги да одобрят продажбата на самолети F-16 и комплекти за модернизация на Турция на стойност 20 милиарда долара, са съобщили четирима източника, запознати с писмото.

Парламентът на Турция ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО във вторник (23 януари), премахвайки основната пречка пред разширяването на военния съюз след 20-месечно забавяне.

 

През октомври 2021 г. Турция поиска изтребители Lockheed Martin F-16 на стойност 20 милиарда долара и близо 80 комплекта за надграждане за своите бойни самолети.

Лидерите на комисиите по външни работи на Сената и Камарата на представителите на САЩ преразглеждат всяка голяма сделка за продажба на оръжия в чужбина. 

Забавянето на Турция при ратифицирането на членството на Швеция в НАТО беше основна пречка за получаване на одобрение от Конгреса за сделката за изтребителите. Американските законодатели заявиха, че очакват ратификация, включително подписа на президента Реджеп Тайип Ердоган, преди да решат дали да одобрят продажбата.

ПРОЧЕТИ

Back to top button