СВЯТ

Бивш премиер и жена му умряха в един и същи ден, хванати за ръце

Бившият министър-председател на Нидерландия Дрис ван Агт и съпругата му починаха в резултат на евтаназия, пише Асошиейтед прес, като се позовава на правозащитната организация The Rights Forum, която беше ръководена от вече покойния Агт.

„Той почина, държейки се за ръце с любимата си съпруга Юджини ван Агт-Крекелберг, с която беше заедно повече от седемдесет години и която винаги наричаше „моето момиче“.

Погребението беше частно. Ван Агт и неговата съпруга бяха на по 93 години“, съобщава glasnews.

bg, позовавайки се на правозащитната организация.

Дрис ван Агт ръководи Християндемократическата апелативна партия, беше министър на правосъдието (1971-1977) и външните работи на Холандия (1982) и министър-председател (1977-1982). По-късно (1987-1995) е посланик на Европейската общност в Япония и САЩ.

Британското издание The Guardian отбелязва, че в Нидерландия нараства тенденцията на „двойна евтаназия“. През 2020 г. 26 души са получили разрешение за така наречената евтаназия по двойки. През следващата година тази цифра нарасна до 32, а през 2022 г. – до 58.

Какво се знае за евтаназията в Нидерландия

Нидерландия е първата страна, която легализира евтаназията. Това се случи през 2002 година. Това право могат да упражняват възрастни и деца над 12 години. Пациентите обаче трябва да отговарят на строги критерии, за да им бъде разрешено да се подложат на тази процедура. Условията включват непоносимо страдание, липса на шанс за облекчение и продължително, независимо желание за смърт. По принцип тази процедура се извършва у дома от семеен лекар.

През февруари 2024 г. евтаназията в Нидерландия ще стане достъпна за деца под 12-годишна възраст. Законът ще се прилага за малка група деца на възраст от 5 до 10 години, за които палиативните грижи вече не са достатъчни за облекчаване на страданието.

Така Нидерландия ще стане втората държава в света след Белгия, която през 2014 г. прие закон за евтаназията на деца.

ПРОЧЕТИ

Back to top button