СВЯТ

Борел хвърли тежко обвинение върху Израел и призова за палестинска държава

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че Израел е финансирал създаването на ислямисткото движение „Хамас“ в опит да отслаби по-умерената Палестинската автономна власт и така да не допусне създаването на независима палестинска държава.

Той също така повтори тезата си, че е необходимо да бъде създадена палестинска държава и ако се наложи, международната общност трябва да наложи това на Израел, предадоха Ройтерс и ДПА.

„Да, (движението) „Хамас“ бе финансирано от правителството на Израел в опит да се отслаби Палестинската автономна власт, оглавявана от „Фатах“, заяви Борел в реч в Университета на Валядолид, където на церемония бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“. Той не даде повече подробности по въпроса.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли твърденията на свои вътрешнополитически опоненти и на някои международни медии, че в продължение на години правителството му на практика е подпомагало „Хамас“, включително като е позволявало на Катар да изпраща средства в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс. 

Борел повтори тезата си, че е необходимо да бъде създадена независима палестинска държава и ако се наложи, международната общност трябва да наложи това на Израел. Мирното решение на конфликта е възможно само чрез съвместното съществуване на две държави, подчерта той.

Едва в четвъртък израелският премиер се обяви против създаването на палестинска държава, отбелязва ДПА.

Ръководителят на европейската дипломация обаче призова „арабския свят, Европа, САЩ и цялата Организация на обединените нации“ да признаят създаването на палестинска държава, дори при съпротива от страна на Израел.

Израелци и палестинци вече не са способни на компромис. Страните в конфликта „вече са твърде ядосани една на друга, за да могат да постигнат споразумение сами“, аргументира се Борел.

Най-новата войната в региона избухна с нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 души, а приблизително 240 бяха отведени като заложници в ивицата Газа.

От началото на военната операция, която Израел предприе в отговор на атаката, в крайбрежната палестинска територия са загинали близо 25 хиляди палестинци според данни на контролираните от ислямисткото движение местни власти, които не са проверени по независим път.

ПРОЧЕТИ

Back to top button