СВЯТ

Варшава отзова полския командир на Еврокорпуса заради разследване за шпионаж

Полското министерство на отбраната заяви днес, че е отзовало полския командир на Еврокорпуса, генерал-лейтенант Ярослав Громаджински, заради разследване на военното контраразузнаване и го е извикало да се върне в страната, предаде Франс прес.

Генерал-лейтенант Громаджински изпълняваше длъжността командир на Еврокорпуса – съвместна военна група на някои държави от Европейския съюз и НАТО – от юни 2023 г., след като по време на кариерата си е служил в Ирак и е командвал 18-та механизирана дивизия на Полша, посочва Ройтерс.

„Службата за военно контраразузнаване започна процедура по проверка на личното разрешение за допуск до класифицирана информация на генерал-лейтенант Ярослав Громаджински във връзка с получаването на нова информация за офицера“, се казва в изявление на полското министерство на отбраната.

„Поради това беше взето решение за освобождаване на генерал-лейтенант Громаджински от длъжността му на командир на Еврокорпуса и за незабавното му връщане в страната“, се допълва в изявлението.

Министерството не предостави подробности за разследването. Ройтерс засега не е успял да се свърже с говорител на Еврокорпуса за коментар.

ПРОЧЕТИ

Back to top button