СВЯТ

Столтенберг: Военната помощ за Украйна трябва да стане задължителна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви необходимостта военните доставки на НАТО за Украйна да станат задължителни, а не доброволни.

Той заяви това на 3 април преди началото на срещата на външните министри на страните от алианса в централата в Брюксел.

Столтенберг каза, че смята, че е важно да се увеличи военната помощ за Киев на фона на проблемите му на бойното поле.

Той също така потвърди, че организацията възнамерява да играе важна роля в координирането и планирането на военна помощ за Украйна.

„Трябва да променим динамиката на нашата подкрепа. Трябва да осигурим надеждна и предвидима помощ за сигурността на Украйна през цялата война.

Следователно трябва да разчитаме по-малко на доброволни дарения и повече на ангажименти към НАТО, по-малко на краткосрочна помощ, повече на многогодишни ангажименти“, каза Столтенберг.

По-рано, на 3 април, вестник „Политико“ съобщи, че НАТО може да оглави контактната група за помощ на Украйна вместо САЩ заради евентуалното преизбиране на бившия американски президент Доналд Тръмп. Изданието допълва, че по този начин военните доставки за Киев ще бъдат защитени от промени във властта в ЕС и САЩ.

САЩ и съюзниците им обмислят да прехвърлят към НАТО  многонационалната контактна група Rammstein, която координира доставката на оръжия за Украйна. Това е едно от няколкото нови предложения, които биха могли да помогнат да продължи изпращането на оръжия към Киев при евентуално второто президентство на Доналд Тръмп.

По време на срещата на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел се очаква официалните лица да обсъдят набор от опции, включително постепенно преместване на организацията – наречена Контактна група за отбраната на Украйна – под контрола на алианса, цитира изданието трима европейски служители и служител на САЩ.

Целта ще бъде да се финализира този ход на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли, каза един от официалните лица.
Един източник каза пред Politico, че целта е процесът да бъде завършен на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.
Европейски служител твърди, че подобна стъпка ще позволи на други страни от НАТО да имат по-голямо влияние върху работния процес на Контактната група в случай на преизбиране на Тръмп.

Според американския служител дискусиите относно преминаването на групата под контрола на НАТО се водят „на много високо ниво“, за да се формализира подкрепата на Киев от Европа и Алианса. Така Контактната група ще стане „по-издръжлива“.

Идеята от страна на САЩ би била да се засилят връзките между НАТО и Украйна за дългосрочна подкрепа, каза служителят.

Украинската група беше създадена в първите седмици на войната от министъра на отбраната Лойд Остин и тогавашния председател на Обединения комитет на началниците генерал Марк Мили, за да координира западната подкрепа за защитата на Киев. Отпуснати са десетки милиарди долари в оборудване, оръжия и друга помощ за Украйна, които са от решаващо значение за отблъскването на руските сили.

Говорителят на Министерството на отбраната майор Чарли Диц отказа да потвърди дискусиите, като каза, че Министерството на отбраната няма „да направи нови съобщения относно формата или структурата“ на групата.

„Непрекъснато обсъждаме как можем да гарантираме, че нашата подкрепа за Украйна е устойчива и как можем да организираме подкрепата по най-добрия възможен начин“, каза Диц.

Прехвърлянето на групата към НАТО би била значителна стъпка към укрепване на западната подкрепа за войната на Украйна в обозримо бъдеще, на фона на страха на Европа от завръщането на Тръмп в Белия дом.

В близко бъдеще вътрешната политика в САЩ и други страни вече заплашва да спре финансирането за изпращането на Киев на допълнителни оръжия.

 

ПРОЧЕТИ

Back to top button