СВЯТ

Доклад на ISW разкри целта на руските удари, намесен е украинският износ на зърно

Украинските сили продължиха настъпателните операции в западната Запорожка област и  на 14 септември. Украинският генерален щаб съобщи ден по-рано, че украинските сили са постигнали частични успехи близо до Бахмут.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр преждевременно обяви украинското освобождаване на Андреевка, но по-късно поясни, че тежките боеве за селището все още продължават.

Силите продължават постепенно да напредват в посока Мелитопол (западна Запорожка област).

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна.

Украинская правда съобщи, че източник, свързан със Службата за сигурност на Украйна (СБУ), е заявил, че е проведена специална операция, която е унищожила руска система С-400 „Триумф“ близо до Евпатория. Украинските сили са поразили радара и антените на системата С-400 с дронове и са поразили стартовите комплекси с две крилати ракети „Нептун“.

Руското министерство на отбраната (МО) съобщи, че руската противовъздушна отбрана е прихванала 11 украински дрона над Крим, но не споменава украински ракетни удари.

Кадри показват експлозия близо до Евпатория.

Руските сили наскоро са разположили батарея С-400 извън Евпатория и че експлозията е станала на същото място, където е била разположена руска система С-400 през август 2022 г.

Украинските сили удариха руска система за противовъздушна отбрана близо до окупираната Евпатория, Крим, на 14 септември, което предполага, че може да има системни тактически грешки с руските системи за противовъздушна отбрана в окупирания Крим. Отделът за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили заяви, че украинските сили са ударили местоположението на руски зенитно-ракетен комплекс близо до Евпатория (68 км северозападно от Севастопол).

Ударът предполага, че руските сили не са били подготвени да прихванат ракети със системата или не са могли да го направят. Украинските сили удариха руска система за противовъздушна отбрана С-400 близо до Оленовка, Крим (117 км северозападно от Севастопол) на 23 август, а вторият украински удар по значителна руска система за противовъздушна отбрана през последните седмици показва, че подобни тактически пропуски може да отразяват по-голям системен проблем с руската противовъздушна отбрана в окупирания Крим.

На 14 септември руските сили извършиха друга серия от удари с дронове Shahed-131/136, насочени към украинската пристанищна инфраструктура. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли 22 дрона в посока на Николаевска, Запорожка, Днепропетровска и Сумска области и че украинската противовъздушна отбрана свали 17 от дроновете.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че руските сили са атакували основно пристанищната инфраструктура в Одеска област. Украинският министър на общностите, териториите и развитието на инфраструктурата Александър Кубраков заяви, че руските удари от 18 юли до 12 септември са повредили или частично унищожили 105 украински пристанищни съоръжения и че месечният износ на украинско зърно е намалял с почти три милиона тона в резултат на това.

Руската ударна кампания срещу украинската зърнена и пристанищна инфраструктура вероятно има за цел да подкрепи усилията на Кремъл да привлече международното желание за връщане на Русия към Черноморската зърнена инициатива, за да изисква големи отстъпки.

Кремъл обаче може да няма намерение да се върне към сделката и може вместо това да се стреми да увеличи пазарния дял и привлекателността на руското зърно чрез влошаване на потенциала на Украйна за износ на зърно.

Кремъл също така вероятно възнамерява да засили напрежението върху маршрутите за износ на украинско зърно разделения между Украйна и нейните централноевропейски партньори, докато Украйна и Западът продължават да работят за пренасочване на украинския износ на зърно по сухопътни коридори.

Съобщава се, че командирът на руския 247-и гвардейски десантно-щурмов полк Василий Попов е бил убит в битка в Украйна. Той наскоро смени Пьотър Попов и е вторият командир на полка, убит в битка след смъртта на полковник Константин Жизевски през февруари 2022 г. 247-ми полк действа в граничния район на Донецка и Запорожка област.

ISW по-рано оцени, че сравнително елитните сили провеждат ограничени контраатаки в критични сектори на фронта и това вероятно ще изтощи допълнително тези части.

На 13 септември Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която призна беларуския президент Александър Лукашенко за съучастник в руски престъпления, извършени в Украйна, и призова Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му.

В резолюцията на Европейския парламент се посочва, че Беларус е съучастник във войната в Украйна и участва в депортирането на украински деца в Беларус, Русия и окупираните райони на Украйна. ISW продължава да оценява, че Беларус е съвоюваща страна във войната и е замесена в депортирането на украински деца. ISW също така оцени, че Беларус може да улеснява схемите за избягване на санкции за Русия. Руският президент Владимир Путин и Лукашенко ще се срещнат в Сочи, Русия на 15 септември.

Членовете на Руската държавна дума и Съвета на федерацията предложиха блокиране на WhatsApp вероятно като част от опитите на Кремъл за установяване на централен контрол върху руското информационно пространство. Компанията-майка на Facebook Meta обяви на 13 септември, че WhatsApp пусна функция за канал в над 150 страни, вероятно включително Русия, която ще функционира подобно на каналите на Telegram. Русия определи Meta като екстремистка организация през март 2022 г. и забрани нейните услуги Facebook и Instagram в Русия.

Ръководителят на комисията по отбрана и сигурност на Съвета на федерацията Виктор Бондарев, ръководителят на комисията по информационна политика на Държавната дума Александър Хинштейн и депутатът от Държавната дума Антон Горелкин заявиха, че Русия трябва да обмисли блокирането на WhatsApp в Русия, ако стартира канали на руски език.

Руският държавен медиен цензор Роскомнадзор съобщи, че Русия може да блокира WhatsApp, ако разпространява забранена информация. Руските власти вероятно се опитват да наложат ограничен брой внимателно контролирани социални медийни платформи.

Някои руски източници предполагат, че продължаващото напрежение между руското министерство на отбраната и групата „Вагнер“ намалява способността ѝ да действа на африканския континент.

Руски вътрешен източник заяви на 12 септември, че „трудната логистика“ принуждава силите да се „задоволяват с местни резерви“, за да продължат операциите, след като бунтовническата коалиция Координация на движението на Азавад твърди, че е превзела Бурем, регион Гао, Мали .

Руски източници, включително виден блогър, свързан с Кремъл, твърдят, че руското Министерство на отбраната и Министерството на външните работи (МВнР) умишлено са прекъснали логистиката на „Вагнер“, като са попречили да използва руски въздушни бази в Сирия, за да подсили контингента в Централноафриканската република (ЦАР). Тези съобщения са в съответствие с последните наблюдения на ISW.

Блогърът предупреди, че други въоръжени групи също могат да се възползват от дестабилизацията и че Министерството на отбраната ще трябва да инвестира ресурси в региона, за да избегне влошаване на репутацията.

Силите на „Вагнер“ в Африка по-специално провеждат контратерористични операции, но тези операции често са неефективни и сегашният контингент на групата Wagner в MENA вероятно е недостатъчен за провеждане на антитерористични операции в мащаб, който би могъл смислено да съдържа нови или ескалиращи конфликти.

Руското министерство на външните работи (МВнР) обяви двама американски дипломати за персона нон грата и ги изгони от Русия на 14 септември. Руското МВнР обвини първия и втория секретар на посолството на САЩ в незаконно поддържане на контакт с арестуван бивш служител на американското консулство и нареди на дипломати да напуснат Русия през следващите седем дни.

Съобщава се, че западни източници в областта на отбраната са заявили, че руски изтребител умишлено е стрелял по британски самолет за наблюдение през септември 2022 г. поради двусмислени команди, а не поради неизправност на ракетата, както руското министерство на отбраната (МО) твърдеше тогава.

BBC съобщи, че трима високопоставени западни източника в областта на отбраната са заявили, че пилот на руски изтребител Су-27 умишлено е изстрелял ракета срещу самолет на британските Кралски военновъздушни сили, но е пропуснал на 29 септември 2022 г.

Съобщава се, че западните източници в областта на отбраната са заявили, че руският пилот е смятал, че е имал разрешение да стреля, след като е получил двусмислена команда от руска наземна станция и е изстрелял втора ракета, която според съобщенията или е повредила, или е била прекратена.

Съобщава се, че втори руски пилот пилотира друг Су-27 тълкува заповедта по различен начин и не стреля по британския самолет. Руското МО заяви през октомври 2022 г., че Су-27 е изстрелял ракетата поради „техническа неизправност“.

Съобщава се, че Кремъл се опитва да цензурира отразяването на руските медии за възможна втора вълна на мобилизация на резерва, за да предотврати недоволството преди президентските избори в Русия през 2024 г.

Руското опозиционно издание Meduza съобщи, че администрацията на руския президент е отправила „спешни искания“ към проправителствените руски медии да не разпространяват слухове за възможна втора вълна на мобилизация в резерва или официални опровержения от правителството на тези слухове.

Съобщава се, че Кремъл е казал на медиите вместо това да се съсредоточат върху предполагаемия успех на руската кампания за набиране на договор.

Съобщава се, че руските власти създават нови съоръжения за производство на дронове в цяла Русия. Съобщава се, че руско предприятие преназначава търговски център в Ижевск, Удмуртска република, в изследователска и производствена база за дронове.

Съобщава се също, че руски предприятия планират да отворят нови центрове за разработка на дронове в областите Томск, Самара и Санкт Петербург. ISW по-рано оцени, че Русия вероятно има за цел да развие дългосрочен капацитет за производство и използване на дронове във войната в Украйна.

Правителството на САЩ наложи нови санкции на 14 септември срещу над 150 субекта за подпомагане на Русия да заобиколи санкциите, включително пет турски компании и един турски гражданин.

„Ройтерс“ съобщи, че наскоро санкционираните турски организации са помогнали на Русия да заобиколи западните санкции, като са помогнали за ремонта на санкционирани военноморски кораби и са помогнали за прехвърлянето на стоки с двойна употреба в Русия.

Украинската кримска партизанска група „Атеш“ твърди, че е предоставила на украинските сили информация, която е подпомогнала украинския удар срещу руския десантен кораб от клас „Ропуча“ и подводницата от клас „Кило“ в Севастопол, Крим на 13 септември.

„Атеш“ твърди, че неговите партизани от множество различни операции, включително цивилни в Севастопол, персонал на руския Черноморски флот и служители на морско ремонтно съоръжение, са събрали и доставили информация за важни руски военни цели през последната седмица.

Руските власти продължават да депортират украински деца от окупираните райони на Украйна. Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшенко заяви, че руските окупационни власти са извели децата от фронтовите зони в окупираната Донецка област съгласно схема за евакуация.

ISW по-рано съобщи за използването на схеми за насилствено депортиране на украински деца в окупирания Крим и Русия.

Окупационната администрация на Херсонска област заяви, че руските власти са отвели 37 деца от Скадовски район в Кабардино-Балкарската република под прикритието на „здравни центрове“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button