СВЯТ

Ври и кипи в Йемен! Дъжд от британски и американски ракети удари хутите по най-милото ВИДЕО

Силите на Съединените щати и Обединеното кралство нанесоха удари по 18 цели на хутите в Йемен в събота с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Нидерландия и Нова Зеландия, съобщи Министерството на отбраната на САЩ.

Ударите бяха насочени срещу осем обекта в цялата страна, свързани с подземни складове за оръжие на хутите, складове за ракети, безпилотни летателни системи за еднопосочно нападение, системи за противовъздушна отбрана, радари и хеликоптер, в отговор на нападението от 22 февруари, при което беше повреден притежаваният от Обединеното кралство кораб M/V Islander и беше ранен член на екипажа, както и на други неотдавнашни нападения, извършени от базираните в Йемен хути.

„Съединените щати няма да се поколебаят да предприемат действия, ако е необходимо, за да защитят живота и свободното движение на търговията по един от най-критичните водни пътища в света“, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, коментирайки ударите.

Британското министерство на отбраната обяви, че е участвало в съвместите удари с четири изтребителя „Тайфун“ и два самолета за презареждане.

Телевизията на хутите „Ал Мазира“ потвърди, че има нанесени такива удари по йеменската столица Сана.

Междувременно казаха, че са атакували петролен танкер в Аденския залив. Според говорителя на хутите Яхия Сария става дума за танкера „Торм тор“, плаващ по флага на САЩ.

А по-късно от САЩ обявиха, че са унищожили седем противокораби крилати ракети на йеменските шиитски бунтовници хуси. Според американските военни бойците на движението са ги подготвяли за изстрелване по цели в Червено море, съобщиха агенциите.

„На 23 февруари Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) унищожи седем мобилни (установки) на крилати противокорабни ракети на подкрепяните от Иран хуси, които бяха готови за изстрелване в Червено море“, заяви СЕНТКОМ и уточнява, че ударите са нанесени вчера между 12:30 и 19:15 ч. местно време (09:30 и 16:15 ч. по Гринуич).

Оттам добавят, че ракетите са били разположени на територия в Йемен, контролирана от хусите, и че са представлявали пряка заплаха за корабите на военноморските сили на САЩ и търговските съдове в региона.

От ноември хусите започнаха да нападат кораби, плаващи в региона, за които смятат, че са свързани с Израел. Те обявиха, че действат в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, където Израел предприе военни действия срещу групировката „Хамас“ в отговор на безпрецедентната атака на ислямисткото движение на израелска земя на 7 октомври.

ПРОЧЕТИ

Back to top button