СВЯТ

Драма във въздуха с Air Force Two и Камала Харис, отклониха го от маршрута

Самолетът на вицепрезидента на САЩ Камала Харис е бил отклонен от маршрута си заради буря, предаде агенция Ройтерс, като се позова на кабинета на Харис.

Тази вечер на път от Атланта, щата Джорджия, самолетът Air Force Two бе пренасочен от базата „Андрюс“ към международно летище „Дълес“ поради лоши метеорологични условия, посочи в изявление говорителката на Харис Кирстен Алън.

Южните части на САЩ бяха ударени от бури, придружени на места с торнадо, а Средният Запад е блокиран от снеговалежи. Бурите се придвижват на изток-североизток, предаде Асошиейтед прес.

Времето се отрази и на предизборната кампания, като в щата Айова бяха отменени прояви на лагера на бившия президент Доналд Тръмп.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви на брифинг във вторник, че зимните бури продължават да са заплаха в различни части на САЩ.

Най-малко три смъртни случая се дължат на бурята, връхлетяла Флорида и части от Алабама и Джорджия с ветрове със скорост 55 мили в час (88 км/ч) и градушки.

Националната метеорологична служба потвърди и появата на няколко торнада. Порив на вятъра от 106 мили в час (171 км/ч) е регистриран преди разсъмване близо до брега в окръг Уолтън, Флорида. Снимки показват нанесени щети в къмпинг и парк за кемпери.

Във Флорида са докладвани наранявания, свързани с бурята, но няма смъртни случаи. В района на Панама Сити Бийч има отнесени части от покриви, разхвърляни мебели, огради и отломки, както и къща, която се е наклонила настрани и се е облегнала на друга къща. В окръг Бей са регистрирани множество торнада, съобщиха местните власти.

Силен дъжд в щата Джорджия спря за известно време въздушния трафик на най-натовареното летище в Атланта и предизвика наводнения. Над 80 училища отмениха учебните занятия изцяло, а други преминаха на дистанционно обучение или започнаха по-късно.

Над 200 000 души са без електричество във Флорида, Алабама и Джорджия, а в Северна Каролина – близо 150 000.

В Северна Каролина е загинал един човек, а други двама са в критично състояние, след като торнадо е връхлетяло парк за мобилни домове в град Клермонт. В Скалистите планини съборени електропроводи затвориха и в двете посоки една от най-натоварените магистрали в страната.

Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър обяви извънредно положение преди пристигането на бурята, а някои училища отмениха учебните занятия или затвориха по-рано.

В Средния Запад натрупа 30-сантиметра сняг в обширна област – от югоизточно Колорадо до горния полуостров на Мичиган. Това включва западен Канзас, източна Небраска, големи части от Айова, северната част на Мисури и северозападен Илинойс, съобщи синоптик от Националната метеорологична служба. 

Очаква се снежната буря да се придвижи от Средния запад на изток и североизток с комбинация от сняг, дъжд и силен вятър.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи вече обяви извънредно положение в щата и предупреди жителите да не подценяват бурята.

В Ню Йорк властите започнаха да евакуират близо 2000 мигранти, които бяха настанени в обширен комплекс от палатки на бивше летище в отдалечен район на Бруклин. 

В части на Аризона студеният фронт свали температурите под нулата, а Националната метеорологична служба съобщи, че в северна Аризона са измерени минус 17 градуса.

ПРОЧЕТИ

Back to top button