СВЯТ

Зеленски с първи думи след руския удар по кортежа му в Одеса

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се появи публично и коментира ракетната атака срещу неговия кортеж по време на пътуване до Одеса с министър-председателя на Гърция. Съответното видео е публикувано в Telegram „Channel 7 News Odessa“.

Според държавния глава в резултат на атаката има загинали и ранени, но точният брой на жертвите все още не са му известни.

„Ние не само чухме, ние видяхме този ответен удар днес.

Виждате с кого си имаме работа. Те не се интересуват къде да ударят. Знам, че днес имаше жертви. Все още не знам всички конкретни подробности, но знам, че има жертви, знам, че има загинали и ранени”, се казва в съобщението.

Освен това президентът изрази съболезнования на всички ранени от обстрела на Руската федерация и подчерта, че Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана.

„Това предполага, че трябва да се защитаваме преди всичко, а най-доброто нещо е система за противовъздушна отбрана. Ние разбираме какво трябва да се направи, нашите партньори имат целия план. Ние се укрепваме малко по малко. По-бавно, отколкото бихме искали, но, за съжаление, това е“, се казва в съобщението.

Според Ukrinform гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също коментира обстрела. Според него нападението е станало, когато той и Зеленски са били на пристанището в Одеса.

„В края на посещението чухме сигнал за въздушна атака и мощни експлозии до нас. Това е впечатляващо преживяване“, казва гръцкият премиер.

Припомняме, че по-рано гръцкият вестник Protothema.gr съобщи, че Руската федерация е нанесла ракетен удар по кортежа на украинския президент Володимир Зеленски в Одеса.

Според журналисти кортежът на Зеленски, който е бил на 150 метра от гръцката делегация в Одеса, водена от премиера Кириакос Мицотакис, е бил обстрелян от руска ракета в 11:43 ч. в сряда, 6 март.

Официални източници в гръцкото правителство казаха пред репортери, че „няма проблеми със сигурността на премиера и гръцката мисия“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button