СВЯТ

Ким Чен размаха пистолет пред очите на войници, после хвана автомата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун размаха пистолет, докато инспектира основна база за военна подготовка, призовавайки армията си да засили „действителните военни учения“, съобщиха държавните медии.

Облечен в черно кожено яке, Ким бе показан да разговаря с редици тежко въоръжени войници в камуфлаж, да наблюдава тренировки по стрелба и да инспектира оръжия, показаха снимки на официалната Корейска централна новинарска агенция.

Той също хвана автомата и направи няколко откоса.

По време на посещението си в сряда в базата в западния регион на страната, Ким нареди на армията „постоянно да засилва реалните военни учения, насочени към бързо подобряване на боеспособността й за перфектна готовност за война“, съобщи агенцията.

Визитата му идва в момент, когато Сеул и Вашингтон провеждат годишните си пролетни военни учения, известни като „Щит на свободата“, които включват полеви маневри, учения за прехващане на ракети и някои бойни стрелби.

Пхенян нарече ученията „безразсъдни“, като предупреди съюзниците, че ще платят „скъпа цена“. Снимките показват също, че Ким е аплодиран от войници, които са му се „заклели със силна лоялност“ в „свещената борба за сигурността на страната“.

Северна Корея отдавна осъжда съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, наричайки ги репетиции за нахлуване. Въоръженият с ядрено оръжие Север в миналото е извършвал оръжейни тестове в отговор на подобни съвместни учения. Сеул заяви във вторник, че армията му е напълно подготвена за възможните провокации на Северна Корея.

Тази година Пхенян обяви Южна Корея за свой „основен враг“, закри агенции, работещи за обединението и разпространението на информация, и заплаши с война за „дори 0,001 mm“ териториално нарушение.

Лидерът Ким повтори миналия месец, че Пхенян няма да се поколебае да „сложи край“ на Южна Корея, ако бъде нападнат. През януари Северна Корея извърши артилерийски учения близо до два южнокорейски гранични острова, което предизвика бойни стрелби от страна на Юга и заповеди за евакуация на местните жители.

ПРОЧЕТИ

Back to top button