СВЯТ

Китай заплаши тази страна да използва военна сила в Южнокитайско море

Китайският външен министър Ван И заплаши Филипините, намеквайки, че Пекин може да използва сила. Причината беше териториален спор в Южнокитайско море, съобщава Associated Press.

Китайският министър проведе телефонен разговор с филипинския си колега Енрике А. Манало на 21 декември.

Той е заявил, че „ако филипинската страна прецени погрешно ситуацията, поеме по собствен път или дори влезе в сговор със злонамерени външни сили, за да продължи да създава проблеми, Китай ще защити правата си в съответствие със закона и ще отговори решително“.

Ван И намеква за САЩ, които в случай на конфликт могат да бъдат привлечени, за да защитят Филипините като техен партньор.

Той също така обвини Филипините, че предполагаемо са променили политическата си позиция, че са се отказали от обещанията си и са причинили проблеми в Южнокитайско море.

„Вместо да продължава да върви в грешната посока, филипинската страна трябва да се върне на правилния път възможно най-бързо, превръщайки правилното справяне с настоящата морска ситуация в основен приоритет“, е отсякъл Ван И.

Изявлението на китайския министър дойде, когато Пекин мобилизира своята брегова охрана, за да блокира мисиите за доставки във Филипините, пише „Фокус“.

Китай претендира за почти цялата акватория на Южнокитайско море. Това е един от най-важните морски водни пътища в света.

Териториалните претенции на Китай обаче създават спор с Филипините, Виетнам, Малайзия, Тайван и Бруней, които също не искат да отстъпят острови, рифове и подводни ресурси в Южнокитайско море.

Конфликтът между Китай и Филипините ескалира през последните месеци. По-специално, след като властта във Филипините се смени и те се обърнаха към Съединените щати като свой оснвен съюзник.

През октомври кораб на китайската брегова охрана се сблъска с филипинска лодка за снабдяване. Два часа по-късно лодка на китайската морска полиция се натъкна на кораб на филипинската брегова охрана по време на същата операция по снабдяване в Южнокитайско море.

През декември корабите на китайската брегова охрана използваха водни оръдия, за да атакуват филипинските кораби в района на плитчината Скарбъро. Съединените щати реагираха на ситуацията, като припомниха, че в случай на ескалация ще защитят Филипините.

ПРОЧЕТИ

Back to top button