СВЯТ

Макрон потвърди: Ще има операции на терен в Украйна, само чака момента

Френският президент Еманюел Макрон потвърди в интервю, публикувано от вестник „Паризиен“, че „в някакъв момент“ сухопътни операции в Украйна с участието на Запада може би ще са необходими, предаде Франс прес.

„Може би в даден момент – не го искам, няма да поема инициатива за това – ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили“, каза Макрон.

Макрон заговори за бъдеща война на Европа с Русия и за пръв път допусна, че Путин…

Той е дал интервюто в петък, след завръщането му от Берлин, където се срещна с лидерите на Германия и Полша.

„Силата на Франция е в това, че можем да го направим“, каза Макрон.

Припомняме, че миналия месец Макрон отказа да изключи възможността за разполагане на сухопътни войски в Украйна, което предизвика остър отговор от страна на Берлин и други европейски партньори.

Светът трепери: Макрон с внезапен ход заради войната в Украйна, никой не очакваше

Разногласията относно възможността за сухопътни операции и доставката на ракети с далечен обсег на Киев заплашваха да подкопаят сътрудничеството между съюзниците. Германският канцлер Олаф Шолц реагира гневно на по-ранния отказ на Макрон да изключи изпращането на войски в Украйна и на острите му коментари, в които призова съюзниците да не бъдат „страхливци“.

В петък Макрон се срещна с германските и полските си колеги в Берлин в знак на солидарност с Киев. След срещата Макрон заяви, че трите държави от т.нар. ваймарски триъгълник са „обединени“ в целта си „никога да не позволят на Русия да победи и да подкрепят украинския народ докрай“.

Напрежение между Макрон и съюзниците, той отказа да пътува до Киев

Той отново предупреди, че ако Русия спечели войната си срещу Украйна, авторитетът на Европа „ще бъде сведен до нула“.

Онези, които поставят „ограничения“ за подкрепата за Украйна, „избират поражението“, предупреди Макрон.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

ПРОЧЕТИ

Back to top button