СВЯТ

Мистерия в небето: Забелязаха китайски космически самолет, следван от шест обекта ВИДЕО

На 14 декември Китай изстреля експериментален космически самолет за многократна употреба в ниска околоземна орбита – третото пътуване на космическия кораб в космоса, пише vesti.bg. 

Китай пази мълчание относно предназначението на космическия апарат, но четири дни след началото на мисията, аматьорът астроном и проследяващ сателити Скот Тили забеляза, че корабът е следван от шест „мистериозни обекта“, някои от които изглежда излъчват сигнали.

„Тестовият космически кораб ще работи в орбита за определен период от време и след това ще се върне на планирано място за кацане в Китай“, съобщи китайската държавна медия Синхуа.

„През този период проверката на технологията за многократна употреба и космическите научни експерименти ще бъдат извършени, както е планирано, за да се осигури техническа сигурност за мирното използване и опознаване на космоса.

Обектите, следени от няколко организации, излъчват различни видове данни.

„Излъчването на ОБЕКТ А напомня на по-ранните емисии на китайски космически самолет „wingman“ в смисъл, че сигналът е модулиран с ограничено количество данни“, каза Тили пред Space.com, добавяйки, че обектите, означени с D и E, изглеждат така, сякаш излъчват заместващи сигнали, без изпращане на полезни данни.

Анализирайки данните от ОБЕКТ А, любителят радиооператор Даниел Естевес откри малки вариации в предаването, но не и други следи.

„Едно е ясно“, написа той на уебсайта си: „Сигналът не съдържа много данни в себе си, тъй като повечето от битовете показват един и същ повтарящ се модел.“

Остава неясно предназначението на допълнителните сателити или какви тестове извършва Китай.

ПРОЧЕТИ

Back to top button