СВЯТ

Мистерия: Руски милионер и жена му загинаха в самолетна катастрофа, целият екипаж оцеля

Целият екипаж на машината, участвала в смъртоносна самолетна катастрофа, при която загинаха руският милионер Анатолий Евсюков и съпругата му Анна, е оцелял като по чудо, пише Dnes.bg.

Инцидентът е станал в Афганистан. Двамата богаташи са загинали, но останалите четирима души на борда са успели, някак си, да избягат живи от коварните условия.

Снимки на трима от четиримата оцелели бяха публикувани онлайн.

На тях се вижда, че двама от мъжете са с тежки наранявания по лицето и изглеждат видимо шокирани. Оцелелите били оставени в Кабул с хеликоптер, оказано им е лечение, за да се помогне за нараняванията им.

Руската въздушна линейка Falcon 10 имала шестима души на борда, когато е изчезнала от екраните на радарите в планинския район в Афганистан в събота.

Известно е, че пилотите са съобщили за проблеми с двигателите и нивата на горивото по време на полет, преди да изчезнат от екраните на радарите в 19:30 ч. местно време в провинция Бадахшан.

Кадри показват, че дима се издига от мястото най-малко 12 часа след катастрофата. Министерството на транспорта и гражданската авиация на талибаните съобщава, че самолетът е бил открит в района Куф Аб на провинцията, близо до планината Аруз Кох, в неделя.

„Пилотът е намерен от издирвателния екип на Ислямското емирство Афганистан“, се казва в изявлението.

Много хора се страхуват, че всички в самолета са мъртви, след като виждат как машината пада почти свободно.

Оцелелите четирима души е трябвало да се борят със суровите условия в заснежени планини, за да намерят безопасност, след като са се изправили пред това, което мнозина биха сметнали за почти сигурна смърт.

Въпреки обезобразените останки от въздушната линейка на земята, четиримата оцелели са претърпели само леки наранявания. Най-младият от тях бил 26-годишният фелдшер Игор Сивороткин, който стигнал до най-близкото афганистанско село Педу, за да потърси помощ.

След като се борел с лошото студено време и липсата на подходящи дрехи и екипировка за планинския преход, Игор бил принуден да използва жестомимичен език, за да говори с афганистанските местни жители.

Майката на Игор заявява впоследствие пред местните медии: „Знаем, че е жив, той ни се обади.“

Другият фелдшер е Павел Попов.

Въпреки това Дмитрий Беляков и Аркадий Грачев са тези, които изиграват най-важната роля за спасението. Те героично свалили самолета на земята възможно най-безопасно, прелитайки над заснежените планини, опитвайки се да запазят живи и себе си, и двамата парамедици.

Службата, отговорна за евакуационния полет, била АТЛЕТИК-ГРУПП ООО, които се оглавяват от бившата съпруга на Аркадий – Екатерина Агапова.

След катастрофата Екатерина заявила: „Все още нищо не се знае, сега се опитвам да разбера ситуацията и да разбера какво се е случило. Все още няма потвърдени данни.“

Според Argumenty i Fakty Екатерина и Аркадий запазили въздушната линейка Falcon 10 след развода си и продължили да я използват, въпреки че се съобщава, че е състоянието й се е влошавало.

Вестник „Известия“ съобщава, че след трагичната катастрофа, самолетът е трябвало да бъде празен и че на борда не е планирано да има пътници, или товари. „Пилотите Дмитрий Беляков и Аркадий Грачев от самолета Falcon 10 имаха минимален опит в управлението на този самолет. Те завършиха обучение едва през 2023 г. Пилотите имаха сертификати за частни пилоти, но с такъв сертификат не можеха да управляват самолет, изпълняващ търговски полет“, се казва още в изданието.

Съпругата на Евсюков Анна се разболяла тежко по време на луксозна почивка в Тайланд, а с обречения самолет тя е трябвало да се върне в Русия за лечение. Машината е спряла, за да зареди с гориво в Гая, Индия, и е трябвало да направи второ пътуване до Ташкент, Узбекистан, преди да кацне на летище Жуковски в Москва. След проблеми във въздуха пилотното дуо решило да направи непланирано спиране в Таджикистан, а моменти след това решение се смята, че един от двигателите се е повредил преди втория също да спре да работи, само десет минути по-късно.

След това самолетът изчезва от радарите на полета, на 35 мили от най-близкото летище в Таджикистан.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид потвърждава, че падналият руски самолет е открит в района на Куф Аб в Бадахшан с двама мъртви на борда. Синът на руската милионерска двойка Виталий Евсюков, 41-годишен, е летял с отделен полет за Москва по време на катастрофата. Той разбира, че родителите му са починали, едва когато се връща на земята.

На Витали било казано, че не може да се качи на същия самолет, като родителите си, защото е разрешен само един придружаващ пътник в малки линейки.

Смразяващата катастрофа е първата, откакто руските самолети са попаднали към строги санкции заради нахлуването на Владимир Путин в Украйна. Оттогава са регистрирани множество аварийни кацания и въздушни инциденти поради липса на резервни части и основна поддръжка, включваща западни доставчици.

Това е деветият регистриран инцидент с руски самолет от началото на 2024 г. и осмият, случил се по време на полет, за последните девет дни.

ПРОЧЕТИ

Back to top button