СВЯТ

Монголският президент се подигра на Путин, показа КАРТА с малката Русия

Монголският президент Цахия Елбегдорж, който заемаше президентския пост от 2009 и 2017 г., се подигра с руския президент Владимир Путин и начина, по който той се опитва да използва историята, за да оправдае нахлуването си в Украйна, забелязаха от Business Insider.

„Путин често е използвал обсъждането на историческите граници, за да оправдае своята инвазия, твърдейки, че Русия има право на територията на Украйна, въпреки че тя е независима държава“, пише американската медия.

В интервюто си с бившия журналист на Fox News Тъкър Карлсън миналата седмица Путин говори дълго за руската и европейската история.

„Историците обаче твърдят, че много от казаното от него не е вярно“, подчертава Insider. От друга страна, Цахия Елбегдорж, се подигра с аргумента на Путин. Той сподели в X, бившata Twitter, карти, показващи колко голяма е била Монголската империя, която някога е контролирала големи части от това, което сега е Русия.

„След интервюто на Путин намерихме монголски исторически карти. Не се безпокойте. Ние сме мирна и свободна нация“, пише Елбегдорж в публикацията.

Разпространените от него карти показват и колко малка е била Русия през XV век. Монголската империя някога е била най-голямата в света. Територията ѝ обхващала голяма част от Евразия и включвала днешен Китай и голяма част от Русия, както и Украйна.

Днес Монголия, разположена между Китай и Русия, е по-малка държава, но все още е една от най-големите нации в света по отношение на общата площ. Монголското правителство не подкрепя руското нахлуване в Украйна, въпреки че не го осъжда категорично. Но лично Елбегдорж открито изрази подкрепата си за Украйна.

„Демокрациите по света трябва да се обединят с още по-голяма решимост, за да заявят, че свободата не подлежи на преговори, и да дадат на Украйна оръжията, от които се нуждае, за да победи“, пише той през февруари 2023 г.

„Знам, че Путин не търпи свободата. Говорил съм с него много пъти. Той презира различията и конкуренцията. Той се страхува от свободна Украйна. Той е самовлюбен и не иска да вижда по-успешни и проспериращи съседи“, пише той.

ПРОЧЕТИ

Back to top button