ЗДРАВЕ

Най-опасните витамини за хора над 40-годишна възраст

Ако човек сам предписва витамини, това може сериозно да навреди на здравето му. Гинекологът Екатерина Волкова назова най-опасните добавки и витамини за хора над 40 години и обясни защо не трябва да се приемат без съвет от специалист.

В нашата система връзката между процесите на вътрешните органи, микробиотата, метаболизма и генетиката определя качеството на усвояване на всички вещества, включително добавките. Затова не трябва да ги пиете сами, без да разбирате какво се случва“, каза Екатерина Волкова.

Лекарят отбеляза, че много хора приемат витамин С като защита срещу вируса. Трябва обаче да знаете, че той мобилизира безвредното желязо, което се съхранява в тялото, и го превръща в елемент, който причинява съдови увреждания. С правилната доза витамин С неутрализира свободните радикали и предпазва клетките“, обясни Волкова.

Омега-3 според гинеколога има и странични ефекти. Най-опасното усложнение е намаляването на кръвосъсирването. Комбинираната употреба с лекарства за разреждане на кръвта засилва ефекта на последните, отбеляза лекарят.

Хората също често си предписват желязо в големи дози, допълни специалистът.

„Първо трябва да разберете защо тялото не усвоява желязото. Не можем да пренебрегнем тази причина. Задайте си въпроса: от какво ви защитава тялото ви, след като не ви е враг?/Zdrave.to

ПРОЧЕТИ

Back to top button