СВЯТ

Напрежение! Полски фермери отново ще блокират украинската граница

Полските фермери могат да възобновят блокадата на ГКПП Медика-Шегини на границата с Украйна от 4 януари, съобщава държавната информационна агенция ПАП.

Според ПАП фермерите възнамеряват да направят това, освен ако не получат писмени гаранции, че исканията им ще бъдат изпълнени. Те настояват за получаване на субсидии за закупуване на царевица и запазване на данък земеделие.

Лидерът на протеста Роман Кондрув каза в коментар за RAR, че писмените гаранции автоматично ще спрат блокадата.

От началото на войната Украйна беше рязко ограничена в способността си да изнася своето зърно. В резултат на това се увеличи натоварването на транспортните коридори, които преминават от Украйна към страните от ЕС. Тяхното функциониране доведе до факта, че зърното започна да става по-евтино за фермерите от Полша, което предизвика напрежение между страните.

Това първо доведе до протести на фермерите, след това те бяха подкрепени от властите – от 16 април 2023 г. имаше забрана за внос на украинско зърно в Европейския съюз – за това решение беше лобирано от съседите на Украйна в ЕС.

Полско-украинската граница е блокирана и от протестиращите полски шофьори. Припомняме, че протестиращите шофьори на камиони твърдят, че украинските шофьори им подбиват цените.

Те блокираха няколко пропускателни пункта с Украйна от 6 ноември, настоявайки Европейският съюз (ЕС) да възстанови система, при която украинските компании се нуждаят от разрешителни за работа в блока и същото за европейските шофьори на камиони, за да влязат в Украйна.

Първоначално протестът засегна три пункта, но след това беше разширен до четири.

Блокадата срина износа на храни от Украйна, взе и жертви сред украински шофьори на камиони.

ПРОЧЕТИ

Back to top button